Balesetveszélyesek a jég miatt az erdei utak a Pilisben

Infostart
2010. január 26. 11:15
Jegesedés miatt helyenként járhatatlanok a Pilis turistaútjai, gyalog és kerékpárral is balesetveszélyes lehet közlekedni a magasabban fekvő régiókban.

A Pilisi Parkerdő Zrt. felhívja a téli időszakban kirándulni indulók figyelmét, hogy a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység turistaútjai jegesedés miatt sok helyen balesetveszélyesek.

Az elmúlt hetekben a magasabban fekvő területeken jelentős mennyiségű hó hullott, ami átmeneti olvadás után jéggé fagyott. A jegesedés leginkább a gyakran látogatott szakaszokon jellemző, ahol a letaposott hó egybefüggő jégpályává fagyott.

Különösen veszélyesek a meredek útszakaszok, mint például a Vadálló-kövek. A Rám-szakadék járhatatlan. A kerékpározásra kijelölt pilisi útvonalak is veszélyesek, különösen a Dobogókőtől Pilismarótra vezető Hoffmann-kunyhói út.

A jegesedés megszűnése csak tartós olvadás után várható, az előrejelzések azonban egyelőre további havazást és hideg időszakot ígérnek.

A főváros környéki parkerdőket kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a szép téli időben kirándulókat, hogy fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel járjanak az erdőterületen. A hideg időszakban különösen fontos, hogy vigyenek magukkal energiadús élelmiszert és lehetőleg meleg italt. Szükség esetén az ismert segélykérő számokon a mentőszolgálat értesíthető.