Kevesebb tiszta levegőjű napra számítanak Pekingben

InfoRádió / MTI
2010. január 25. 20:40
A pekingi polgármester kevesebb "kék eges" napra számít a kínai fővárosban, miután egyre több autó közlekedik a 17 milliós metropolisban.

Kuo Csin-lung, Peking főpolgármestere szerint a város súlyos környezetszennyezési problémák elé néz, amelyet csak a tömegközlekedés fejlesztésével lehetne kivédeni. Meggyőződése, hogy újabb buszsávok, metróvonalak építésével, a zöld energiaforrások nagyobb mértékű felhasználásával és a súlyosan környezetszennyező járművek kivonásával lehetne megőrizni az eddigi eredményeket.

Pekingben az idén 73 százalékra, azaz mindössze 266 napra becsülik a tiszta levegőjű, úgynevezett kék eges napok számát, miközben tavaly 285 napon volt elfogadható a levegő minősége.

Az olimpiára készülődve, 2008-ban számos környezetszennyező üzemet bezártak a főváros környékén vagy távolabb költöztették őket. A személyautó-forgalomban pedig rendszámtábla alapú korlátozást vezettek be.

A továbbra is egyre növekvő személyautó forgalom mellett azonban az olimpia után is megtartott rendszámtáblaalapú korlátozás már nem elegendő arra, hogy tartani lehessen a korábban elért látványos eredményeket.