Egy kis segítség az elhízottaknak

Infostart
2010. január 25. 07:20
Elhízottak ezrei csökkenthetik a rák kialakulásának esélyét azzal, ha gyulladáscsökkentő készítményeket szednek - állapította meg egy tanulmány.

Az elhízottság növeli a daganatos betegségek kockázatát. A kövérség szinte minden ráktípus esetében kétszeres kockázatot jelent, de például májdaganat esetében négyszerest.

Ugyanakkor a gyulladáscsökkentő készítmények - például az aszpirin vagy az ibuprofen - csökkenthetik az ezen faktor miatt megnövekedő rizikót.

Az elhízottakban azért alakulhat ki nagyobb eséllyel a rák, mert a kövérség gyulladást vált ki egyes szervekben, ez vezet a daganatos elváltozáshoz.

Az egyesült államokbeli Kaliforniai Egyetem kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy bár az orvosok gyakran aggódnak a túl magas testsúly miatt, a figyelem fókuszában azonban általában a kardiovaszkuláris betegségek állnak vagy a 2-es típusú diabétesz.

Csakhogy ha ilyenkor a rák kockázatát is mérlegelnék, és a pácienssel együtt tennének a megelőzés érdekében, jelentősen csökkenthető lenne az idő előtti halálozások száma.