eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Áramszünetet okoztak az eljegesedett fák Lengyelországban

Több mint 18 ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül Lengyelországban az idei tél eddigi leghidegebb hétvégéjén - közölte a lengyel belügyminisztérium.

Malgorzata Wozniak, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy eljegesedett fák és faágak több helyen megrongálták a villamos vezetékeket és áramszünetet okoztak. Az áram nélkül maradt embereknek a hatóságok felajánlották, hogy fűtött közintézményekben helyezik el őket.

Az ország déli részén a legsúlyosabb a helyzet, ott még mindig 11 500 embert sújt az áramszünet. A Krakkó és Katowice közötti Olkusz városban hatezer háztartásban egyáltalán nem működnek a közüzemi szolgáltatások, nincs áram, nincs fűtés és nincs vezetékes víz, de némák a telefonok is.

Az utóbbi hetek sűrű havazásainak következtében sok ház összedőlt a hó súlya alatt, villanypóznák rongálódtak meg, vezetékek szakadtak le. Két héttel ezelőtt kereken százezer embert sújtott áramszünet. A helyreállítást végző szakemberek azóta is éjt nappallá téve dolgoznak a hibák kijavításán.

Lengyelországban vasárnap szinte mindenhol mínusz 15 Celsius-fokot mértek, egyes helyeken mínusz 19 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Hétfő hajnalra még nagyobb hideget várnak, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az ország keleti részén mínusz 28 fok várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×