eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György

Mi az: modern élet - dobozban?

Egyszer csak ott volt: hidegen, világosan, és feltörésre várt. 1935. január 24-ét írtak, amikor hosszas kísérletezést és több sikertelen próbálkozást követően a vásárlók elé vitték a dobozba porciózott sört. Ennek már hetvenöt éve, a sörösdoboz pedig kultikus tárggyá vált, múzeumokban állítják ki és gyűjtők lelkesednek érte.

Az újítás az Egyesült Államokban ünnepelte világpremierjét, a sört dobozban kínáló német származású Gottfried Krueger azonban olyannyira bizonytalan volt a dobozos sör sikerét illetően, hogy New Jersey-i főzdéjétől jó messze, a Virginia állambeli Richmondban kezdte árulni. Úgy gondolta, ha nem tetszik az embereknek, akkor sem éri kár északabbra fekvő sörfőzdéjének hírnevét - magyarázta Kevin Logan, a massachusettsi East Tauntonban működő sörösdoboz-múzeum vezetője.

A fémdoboz azonban jó esélyt jelentett arra, hogy a serfőzdék bővítsék ügyfélkörüket, korábban ugyanis csak 50 kilométeres sugarú körben érte meg kiszállítani a nedűt, hogy nagyobb gond nélkül újra tudják tölteni a kiürült palackokat. Arról nem is szólva, hogy fémdobozokból kétszer annyit tudtak felpakolni a kocsikra, mint üvegekből.

Az American Can csomagolócég azonnal ráharapott a sörözdoboz ötletére. Az ötletből azonban nem könnyen lett valóság, "mert hát nem ugyanaz zöldborsót és sört tenni a fémdobozba" - mesélte Logan. A sör ugyanis reakcióba lép a fémmel, így elsőször ízsemleges belső borítást kellett kifejleszteni.

A sör ráadásul szénsavas, vagyis a nyomás is kihívás elé állította a dobozgyártót. Próbálkozások után végül 1933-ra elkészült a tökéletesnek gondolt sörösdoboz, de Krueger mester különleges sörét ekkor még csak kétezer sörbarát kóstolhatta.

1935. január 24-én azonban már bárki megvehette, az újítás hatalmas siker lett. Az esztendő végéig 200 millió doboz kelt el. A 0,33 literes dobozok akkoriban még fehérbádogból készültek, súlyuk pedig 100 gramm volt. Emellett formájuk is más volt: a sörösdoboznak volt nyaka, kinyitni csak egy különleges formájú eszközzel lehetett. Akinél nem volt, az könnyen szomjan maradhatott. Manapság a dobozokat már alumíniumból gyártják, kevesebb, mint 25 grammot nyomnak, és "felpukkantani" is jóval könnyebb őket. A doboz fedelébe épített pöcök ötlete egyébiránt 1963-ban egy piknikező amerikai férfi fejéből pattant ki, aki nyitó híján egy kődarab segítségével törte fel a dobozt.

A dobozos sör szempillantás alatt leigázta a világot, 1936-ban már Európában is forgalomba került. 1937-ben Nagy-Britanniában például már 23 sörfőzde bizonyult elég bátornak ahhoz, hogy pléhdobozban kínálja az italt. A söreiről világhírű Németország azonban még évekig ellenállt az újításnak, és csak 1951-ben hódolt be az új divat előtt, a "Modern élet: dobozban a sört!" jelmondattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×