A szokatlan havazás egyik következménye: ősszel bébiboom lehet

Infostart
2010. január 20. 05:57
A brit szülészek és a gazdasági szakemberek egyaránt a születésszám megugrására számítanak ősszel, méghozzá a szokatlan havazás miatt. Sok helyen ráadásul áramkimaradás volt.

Idén télen Nagy-Britanniában hosszú estéket voltak kénytelenek otthon tölteni az emberek, a havazás miatt ugyanis sokszor nem tudtak kimozdulni otthonaikból. Mindez meghozhatja a gyümölcsét, a szakemberek szerint. A szülészek szerint emiatt ősszel több gyermek születhet az átlagosnál.

A karácsonyi vakáció után kilenc hónappal amúgy is több gyermek születik, idén azonban erre még rá is tett a havazás.

Jonathan Swift Szerény javaslat című művében még a böjti napok után kilenc hónapra tette a születések számának megugrását, a böjt alatt ugyanis halat esznek az emberek, ami szerinte növeli a fogamzás esélyét. Úgy tűnik, ma az növeli, ha az emberek kicsit kikerülnek a rendszeres verkliből, azaz a karácsony hat jótékonyan a fogamzásra.

Idén ráadásul nemcsak az ünnepek és a havazás hatása lesz áldásos, a szélsőséges időjárás miatt több ezren maradtak áram nélkül hosszabb időre, azaz se tévé, se más elektromos eszköz nem működött a lakásukban.

Mindez nem újdonság a modern korban sem, tavaly az egyesült államokbeli Houstonban történt hasonló eset: kilenc hónappal a nagy téli áramkimaradás után ott is több gyermek született az átlagosnál.