Olcsóbban adják az alkoholt, mint a palackozott vizet

Infostart
2010. január 19. 13:35
A skótok 25 százalékkal több alkoholt fogyasztanak, mint az Anglia és Wales területén élők, a különbség pedig egyre nő - derül ki egy friss jelentésből.

12,2 liter - átlagban ennyi alkoholt fogyasztottak a skót felnőttek tavaly, míg az Angliában és Walesben élők ehhez képest visszafogottak voltak a maguk 9,7 literjével.

Meglepő eredmény született az eladások tekintetében is: tavaly először fordult elő, hogy a kocsmákban, klubokban és bárokban eladott mennyiséghez képest az üzletekben több mint dupla annyi szeszes italt vásároltak a skótok.

Nicola Sturgeon skót egészségügyi miniszter szerint az adatok jól mutatják, hogy az alkohol tartalmú italok kereskedelmében szükség van a minimálár bevezetésére, amit a kormány egységenként 40 pennyben (nagyjából 125 forintban) határozna meg.

Minden eredmény arról árulkodik, hogy az elmúlt évtizedekben megnövekedett alkoholfogyasztás Skóciában összefügg azzal, hogy a szeszes italok előállítási ára 70 százalékkal csökkent. Most semmi sem tartja vissza az üzleteket attól, hogy az alkoholt olcsóbban adják, mint a palackozott vizet. Ezért fordulhat elő, hogy az emberek egy héten három és fél fontból (közel 1100 forint) többet ihatnak, mint amennyi az egészségügyi szakértők szerint még elfogadható - magyarázta a tárcavezető.

Az ellenzék ugyanakkor azzal érvel, hogy ez a szabályozás számos, valódi problémát okozó italra nem vonatkozna. Ilyen például a Buckfast apátságban készített úgynevezett tonic wine, amelynek vörösbor az alapja, és amelynek egy palackja annyi koffeint tartalmaz, mint nyolc doboznyi Coca Cola.

S hogy mi a gond az apátság termékével? A legnagyobb területért felelős skóciai rendőrkapitányság munkatársai szerint igen komoly az összefüggés a Buckfast-fogyasztás és számos erőszakos bűncselekmény között.