eur:
392.89
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Mit tegyen, ha fáj a gyomra, de minden lelete negatív?

A gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz a magyar felnőttek körében, sok esetben azonban az alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálás sem hoz megoldást. A tüneteket ételintolerancia is okozhatja, ilyenkor a panaszok akár pár nappal az étel fogyasztását követően is felléphetnek és hetekig is tarthatnak.

A gyomortáji fájdalmakkal küzdő betegek a panaszok kivizsgálása során számtalan procedúrán esnek át. A gyomortükrözés, a szövettani vizsgálat, a nyelőcső pH mérése és a hasi ultrahang mind szükséges a háttérben álló okok felderítéséhez. Sok esetben azonban a laborleletek és az elvégzett vizsgálatok semmilyen kóros eltérést nem mutatnak, a panaszok azonban továbbra sem szűnnek.

Negatív leletek esetén megpróbálkozhatunk az ágy fejvégi részének megemelésével, a gyomrot megterhelő ételek kerülésével, savcsökkentők szedésével. A szűnni nem akaró panaszokat azonban ételintolerancia is okozhatja - hívja fel a figyelmet Babai László prevenciós szakértő.

Az ételintolerancia által okozott hasi panaszok akár pár nappal az étel fogyasztását követően is felléphetnek és hetekig is tarthatnak. A gyomorfájdalom mellé társulhat krónikus hasmenés vagy székrekedés is. Az ételintolerancia gyakoriságára jellemző, hogy a népesség több mint 45 százalékánál okoz kellemetlen tüneteket bizonyos ételek fogyasztása.

Hét év után gyomorfájás nélkül

Az ételintolerancia kimutatása ujjbegyből vett vérvizsgálattal, az úgynevezett IgG ellenanyag szint mérésével végezhető el. A Genesis Diagnostics által kiadott IgG Food Intolerance Case Studies több esettanulmányt is közöl, melyben hasi- és gyomorfájdalmaktól szenvedő betegek találnak megoldást problémájukra az IgG teszt segítségével.

Az egyik eset egy 45 éves nő példáját mutatja be, aki évek óta gyomorfájdalomtól szenvedett, s emellett rendszeresen küzdött hasmenés panaszokkal is. Az eltelt évek alatt hét orvosnál is járt, azonban olyan terápiát, amely megoldást jelentett volna problémájára, nem talált. A teszt elvégzését végül egy ismerőse ajánlotta számára.

A vizsgálat igazolta, hogy problémáit a tojás, tej, búza, tőkehal és ananász fogyasztása okozta. A felsoroltakat étrendjéből kiiktatva panaszai néhány napon belül fokozatosan csökkentek, majd teljes mértékben megszűntek.

Diagnózis és kezelés


Ételintolerancia esetében a tünetek súlyossága függ attól is, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk a panaszokat okozó élelmiszereket. A gyomorfájást okozhatják a legalapvetőbb élelmiszerek is, melyeket akár naponta fogyasztunk.

A Nutrition and Food Science folyóiratban közölt kutatásban a vizsgált 5000 személy esetében a teszt alapján alkalmazott kizárásos diéta a résztvevők 75,8 százalékánál hozott jelentős állapotjavulást. 92,3 százalék esetében pedig a tünetek visszatértek, amint ismét fogyasztani kezdtek a kérdéses élelmiszerekből.

Az IgG szintjének laboratóriumi, vagy gyors tesztes meghatározása információt nyújt arról, hogy mely élelmiszerekkel szemben áll fenn ételintolerancia. Ezek elhagyásával, vagyis az étrendből történő kizárásával a panaszok megszüntethetőek.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×