Be kellene tiltani a vajat?

Infostart
2010. január 19. 09:20
Egy vezető brit szívsebész szerint be kellene tiltani a vajat, hogy ezzel több ezer embert megvédjenek a szívbetegségtől.

Shyam Kolvekart nagyon aggasztják a brit étkezési szokások; mint mondja, vannak olyan, harmincas éveikben járó páciensei, akiknek bypass műtétre van szükségük, mert túl sok telített zsírt fogyasztanak.

Egy átfogó felmérésből is az derült ki, hogy Nagy-Britanniában a gyerekek 90, a férfiak 88 és a nők 83 százaléka túl sok telített zsírt tartalmaz. Ha egészségesebben táplálkoznának az emberek, évente legalább 3500 életet lehetne megmenteni - vélekednek a szakemberek.

A telített zsírok tartós fogyasztása magas vérkoleszterin-szinthez és a szívet ellátó erekben zsír-lerakódások kialakulásához vezethet - mindez pedig növeli a szívbetegségek és a szívroham veszélyét. A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 198 ezer ember halálát okozzák, és 7,9 milliárd fontos kárt okoznak a nemzetgazdaságnak.

Telített zsírból ráadásul nagyon könnyű túl sokat enni - figyelmeztet az egyik vezető brit táplálkozási szakértő. Jacqui Morrell szerint, ha valaki megeszik két szelet vajas pirítóst és hozzá megiszik egy zsíros tejjel készített tejeskávét, máris 16,1 gramm telített zsírt visz a szervezetébe - vagyis a nyolcvan százalékát annak a mennyiségnek, amelyet egy napra ajánlanak egy nő számára.