Mesterséges megtermékenyítés 50 felettieknek? Sokan tiltanák

Infostart
2010. január 18. 20:20
Újabb etikai kérdést vetett fel a mesterséges megtermékenyítés: hány éves korig alkalmazható a beavatkozás? Nemrég ugyanis egy 59 éves brit asszony esett át a beavatkozáson, így Nagy-Britanniában ő a legidősebb a lombikbébiprogramban résztvevő nők sorában.

A szigetországban a mesterséges megtermékenyítést végző vezető szakorvosok nem csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amely szerint bizonyos kor felett már nem lenne szabad engedélyezni az eljárást.

Nagy-Britanniában az állam a nők 40 éves koráig végzi el a beavatkozást, a szigetországban azonban a résztvevők többsége magánintézményekben végezteti el a lombikbébiprogramot. Ez utóbbiak ugyan nem szabják meg kategorikusan a korhatárt, 50 év felettieket mégsem kezelnek.

Nemrég azonban két jóval idősebb nő is átesett a beavatkozáson. Egyikük, Sue Tollefsen 58 évesen már Oroszországban átesett egy ilyen beavatkozáson és világra is hozott egy kislányt, most azonban Nagy-Britanniában ismét megtermékenyített petesejtet ültettek a szervezetébe, így ha a beavatkozás sikerrel jár, 60 éves korában ismét szülni fog.

A brit, megtermékenyítéssel foglalkozó szakorvosokat tömörítő szervezet vezetője - akinek saját klinikáján nem végeznek beavatkozást 46 évesnél idősebb nőn - azt mondja: nincs szükség meghatározni egy konkrét korhatárt. Hangsúlyozta: idősebb korban nagyon veszélyes a beavatkozás, hiszen számos kockázata van, ezeket a döntéseket mégis egyedileg kell meghozni, így generális szabály nem alkotható.