Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szereti a rivaldafényt a fővárosi állatkert gorillakölyke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert közönsége a múlt kedden született gorillakölyköt. A kölyök és az anyaállat egyaránt egészséges, az apróság jól fejlődik - az anyja pedig boldogan mutatta meg őt a sajtónak.

Már a nagyközönség is megtekintheti a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb lakóját. A múlt hét kedden világra jött gorillakölyköt eddig csak a gondozói, illetve az állatorvosok láthatták, ugyanis az anyaállat és a kölyök nyugalma érdekében mostanáig zárva tartott az Emberszabású Majmok Háza.

Mivel az apróság rendesen fejlődik, és a kilencéves N'Yaounda is kiváló anyának bizonyult, az Állatkert vezetése a továbbiakban nem tartotta indokoltnak a látogatás korlátozását.

Hanga Zoltánnak, az állatkert szóvivőjének közleménye szerint N'Yaounda a sajtóbemutató első húsz percében nem sokat mutatott a kicsiből, később azonban annyira felbátorodott, hogy két méter távolságról, szoptatás közben is lehetett őt fotózni, filmezni. Ez annál inkább érdekes volt, mivel ilyesmit korábban az állatgondozóknak sem sikerült kétséget kizáróan megfigyelniük, mivel a kicsi eddig főként éjszaka táplálkozott.

A gondozók elmondása alapján az elmúlt napokban nem történt jelentős változás a gorillák viselkedésében. A csapat vezérhímje, a harmincéves Golo, illetve a másik, tízesztendős hím, Ebobo továbbra is védik az anyát és kölykét a csapat többi, esetleg túlságosan érdeklődő tagjával szemben. E tekintetben Golo lényegesen aktívabb, így aztán arra is számítani lehet, hogy a ház megnyitása után a vezérhím sokat tartózkodik majd az üvegfal közelében, mintegy a közönség felől is biztosítva a terepet. A kicsi megpillantásához természetesen alaposan és figyelmesen körül kell nézni a tágas állattartó térben, hiszen N'Yaounda szinte folyamatosan magához öleli a kölyköt.

Bár a közönség most már jelen lehet az állatházban, a hirtelen fény zavarhatja az állatokat. Éppen ezért az állatkerti emberszabásúak gondozói arra kérik a gorillanézőbe érkező látogatókat, hogy fokozottan tartsák be azt a - máskor is érvényes - szabályt, mely szerint az állatok fotózásakor nem szabad villanófényt használni. Az állatok nyugalma érdekében az állatház látogatóterében folyamatos felügyeletet tartanak az Állatkert önkéntesei.