Már nem 40 éves kortól kell számítani a középkorúságot

Infostart
2010. január 13. 07:55
Annyit aggódunk a gazdaság és az egészségügy miatt, hogy nem 40, hanem 35 éves kortól kell számítani a középkorúságot - derült ki egy holland vizsgálatból.

35 az új 40 - ezt állítják a Philips Center for Health and Well-Being kutatói, akik több mint 1500 amerikait kérdeztek meg arról, hogy melyek azok a dolgok, amelyek miatt a leginkább aggódnak.

Az amszterdami székhelyű intézet vezetője elmondta: a gazdaság és az egészségügy miatti stresszelés már 35 éves korban elkezdődik, pedig korábban csak 40 éves kortól aggódtak az emberek ezek miatt.

A vizsgálatból kiderült: a kérdőívre válaszoló 35 évesek közel 80 százaléka mondta azt, hogy aggódik a gazdaság állapota, háromnegyedük pedig az egészségügyi ellátás miatt. Mindez azt jelenti a kutatók szerint, hogy már 35 évesen elkezdődik a középkorúság, vagyis öt évet elveszítünk a fiatalságból.

Az összes megkérdezett 74 százaléka mondta azt, hogy a leginkább a gazdaság miatt aggódik - 2004-ben fele ekkora volt ez az arány.

Nagyjából ennyien mondták azt is, hogy elégedettek egészségükkel és a jólétükkel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikaiak nem éppen reálisak ebben a kérdésben. A National Center for Health Statistics adatai szerint az amerikaiak 67 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, míg a Philips Intézet vizsgálatában résztvevők csak 39 százaléka vélte úgy, hogy komoly súlyproblémával küzd.