eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Leesett" az arca, de teljesen felépült - képpel

Szerencsésen felépült rémisztő betegségéből egy svéd tinédzser, akinek gyógyszerallergiája miatt szinte az egész testéről lehámlott a bőre. A kór olyan agresszív, hogy a betegek 40 százaléka belehal.

Egy a millióhoz - orvosa szerint ekkora az esélye annak, hogy valakinél kialakul a legsúlyosabb gyógyszerallergiás kórkép, a Lyell-szindróma. Márpedig ez történt az akkor 15 éves Eva Uhlin szervezetében 2005 szeptemberében, miután háziorvosa tanácsára lázát néhány paracetamol tablettával szerette volna csillapítani.

Amikor a lány másnap felébredt, a testét vörös kiütések borították, majd az állapota hirtelen romlani kezdett. "Rémisztő volt, hiszen akkor senki sem tudta, hogy mi a bajom, vagy mi történhetett velem. Amikor belenéztem a tükörbe, magamra se ismertem" - emlékezett vissza a most pincérnőként dolgozó Eva.

Nem ez volt az első eset, hogy a lány paracetamol tartalmú tablettát vett be, éppen ezért először nem is gondolt arra, hogy ez lehet a probléma. Később aztán kiderült, hogy az Eva szervezetében dolgozó kórokozók reakcióba léptek a szerrel, ez váltotta ki a rémisztő tüneteket.

Az allergiás reakció miatt a lány egész testéről fokozatosan levált a bőr, mintha másodfokú égési sérüléseket szenvedett volna. A Lyell-szindrómát az teszi igazán veszélyessé, hogy a folyamat a nyálkahártyákat - így a tüdőt és az emésztőrendszert - is érinti.

"Olyan érzés volt, mintha valami mászna a bőröm alatt. Sokkot kaptam - úgy néztem ki, mintha egy horrorfilmből léptem volna elő" - magyarázta Eva, akit évekig kezeltek a linköpingi egyetemi kórházban, mielőtt újrakezdhette az életét. A betegség azonban nem múlt el nyom nélkül: a lánynak még ma is szemcseppet kell használnia, mert a szemei túlságosan érzékenyek a napfényre.

Egyik orvosa, Folke Sjoeberg elmondta: Eva nagyon szerencsés, hogy felgyógyult a rémes betegségből, amely bár csak nagyon ritkán jelentkezik, a páciensek 40 százalékánál gyógyíthatatlan.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×