"Leesett" az arca, de teljesen felépült - képpel

Infostart
2010. január 13. 18:20
Szerencsésen felépült rémisztő betegségéből egy svéd tinédzser, akinek gyógyszerallergiája miatt szinte az egész testéről lehámlott a bőre. A kór olyan agresszív, hogy a betegek 40 százaléka belehal.

Egy a millióhoz - orvosa szerint ekkora az esélye annak, hogy valakinél kialakul a legsúlyosabb gyógyszerallergiás kórkép, a Lyell-szindróma. Márpedig ez történt az akkor 15 éves Eva Uhlin szervezetében 2005 szeptemberében, miután háziorvosa tanácsára lázát néhány paracetamol tablettával szerette volna csillapítani.

Amikor a lány másnap felébredt, a testét vörös kiütések borították, majd az állapota hirtelen romlani kezdett. "Rémisztő volt, hiszen akkor senki sem tudta, hogy mi a bajom, vagy mi történhetett velem. Amikor belenéztem a tükörbe, magamra se ismertem" - emlékezett vissza a most pincérnőként dolgozó Eva.

Nem ez volt az első eset, hogy a lány paracetamol tartalmú tablettát vett be, éppen ezért először nem is gondolt arra, hogy ez lehet a probléma. Később aztán kiderült, hogy az Eva szervezetében dolgozó kórokozók reakcióba léptek a szerrel, ez váltotta ki a rémisztő tüneteket.

Az allergiás reakció miatt a lány egész testéről fokozatosan levált a bőr, mintha másodfokú égési sérüléseket szenvedett volna. A Lyell-szindrómát az teszi igazán veszélyessé, hogy a folyamat a nyálkahártyákat - így a tüdőt és az emésztőrendszert - is érinti.

"Olyan érzés volt, mintha valami mászna a bőröm alatt. Sokkot kaptam - úgy néztem ki, mintha egy horrorfilmből léptem volna elő" - magyarázta Eva, akit évekig kezeltek a linköpingi egyetemi kórházban, mielőtt újrakezdhette az életét. A betegség azonban nem múlt el nyom nélkül: a lánynak még ma is szemcseppet kell használnia, mert a szemei túlságosan érzékenyek a napfényre.

Egyik orvosa, Folke Sjoeberg elmondta: Eva nagyon szerencsés, hogy felgyógyult a rémes betegségből, amely bár csak nagyon ritkán jelentkezik, a páciensek 40 százalékánál gyógyíthatatlan.