Semmitmondónak tartja az Avatárt a Vatikán

Infostart
2010. január 12. 08:40
Semmitmondó és túlságosan szentimentális filmet forgattak - ezt rója fel a Vatikán hivatalos lapja az Avatár című film készítőinek.

A vatikáni rádió és a pápai állam hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano sincs elragadtatva James Cameron milliárdokat hozó sikerfilmjétől, az Avatártól, amelyet ezen a héten mutatnak be az olasz mozik.

Az Avatár története 2154-ben, a Pandora nevű bolygón játszódik, ahol azért ütnek tábort az emberek, hogy kitermeljék az értékes ásványkészletet. Útjukban állnak azonban az őslakos na'vik, akiknek bizalmába az emberek a két faj közös génjeiből született testeket, avatárokat irányítva próbálnak beférkőzni.

A kritikusok többsége és a mozirajongók oda vannak a filmért, a vatikáni lap szerzői azonban finoman szólva nem. Mint írták, "a filmben sok az elbűvölő, lenyűgöző technológiai megoldás, de kevés a valódi emberi érzelem".

A kritika szerint a film a vizuális hatás szempontjából jelentős, nem a sztori vagy az általa közvetített üzenet miatt, amelyben nincs semmiféle újdonság. Pandora fantáziavilágának megteremtésénél a rendező a semmitmondó megközelítést választotta, és mindenféle magyarázat nélkül tálalja a sztorit - folytatódott a cikk.

A szerző szerint a film, amely felületesen imperializmus- és militarizmusellenes, a végére szentimentalizmusba süllyed, ám, mint fogalmazott, a látvány miatt egy mozijegy árát megéri rá kiadni.