Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság figyelmeztetése szerint a füstölt élelmiszerek előállításához használt egyik eljárás során az ember számára mérgező anyagok keletkezhetnek a termékben.
Tizenegy, a füstölt élelmiszerek előállítására alkalmazott módszert tekintett át a hivatal, az eljárások mindegyike használatos az Európai Unióban.
Közülük több olyan, amely veszélyes, és közel van ahhoz a szinthez, amely már károsítja a szervezetet.
A hatóság hamarosan elkészíti azon füstölési eljárások listáját, amelyek biztonságosak.
A füstölés nemcsak jellegzetes ízt ad az élelmiszernek, de tartósítja is azt. Számos módja létezik, amelyek a többi mellett az eljárás hosszában különbözhetnek egymástól.
Az eredményt meghatározza a füstölés hőfoka, de az eljárásnál használt fa fajtája is. Hatását gyakran ahhoz hasonlítják, mint ha hidegen főznénk, mert a füstben lévő egyes anyagok megölik vagy megbénítják a mikrobákat.
Elfogyott a türelem a határ túloldalán: Burgenland hadat üzent a kormánynak