Csak óvatosan a füstölt élelmiszerekkel!

Infostart
2010. január 12. 09:00
Káros lehet a szervezetre a füstölt sajt, füstölt hús vagy más, ilyen eljárással előállított élelmiszer - figyelmeztet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság figyelmeztetése szerint a füstölt élelmiszerek előállításához használt egyik eljárás során az ember számára mérgező anyagok keletkezhetnek a termékben.

Tizenegy, a füstölt élelmiszerek előállítására alkalmazott módszert tekintett át a hivatal, az eljárások mindegyike használatos az Európai Unióban.

Közülük több olyan, amely veszélyes, és közel van ahhoz a szinthez, amely már károsítja a szervezetet.

A hatóság hamarosan elkészíti azon füstölési eljárások listáját, amelyek biztonságosak.

A füstölés nemcsak jellegzetes ízt ad az élelmiszernek, de tartósítja is azt. Számos módja létezik, amelyek a többi mellett az eljárás hosszában különbözhetnek egymástól.

Az eredményt meghatározza a füstölés hőfoka, de az eljárásnál használt fa fajtája is. Hatását gyakran ahhoz hasonlítják, mint ha hidegen főznénk, mert a füstben lévő egyes anyagok megölik vagy megbénítják a mikrobákat.