Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Korbácsolásra ítéltek két férfit Szomáliában szexuális vétségek miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkorbácsolásra ítéltek két férfit a múlt héten Szomáliában szexuális vétségek miatt.

Az egyik fiatalembert azért ítélték 15 korbácsütésre, mert kísérletet tett egy kíséret nélküli nő elcsábítására. A másik elítéltre pedig azért szabtak ki 39 korbácsütést, mert titkos házasságot létesített egy nővel.

A házasság előtti szexuális viszonyt az iszlám tiltja, viszont a házasság költségei gyakran nagyon magasak, ezért egyes muzulmán országokban a fiatalok "titkos házasságot" kötnek, amelyről gyakran a szülők sem tudnak.

Az ítéleteket a hét végén az ország déli részén lévő Kismayo kikötővárosban hajtották végre nyilvánosan, nagy számban összegyűlt tömeg előtt.

Kismayót 2008 közepe óta az as-Sabab iszlamista milícia ellenőrzi. A mozgalom szigorúan alkalmazza az iszlám törvénykezést, a saríát.

Cheikh Mohamed Moalim, az as-Sabab egyik vezetője a francia hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: az ítéletek nyilvános végrehajtásával elrettentő példát akartak statuálni a lakosságnak. A hatóságok igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy a saríát betű szerint be kell tartani - fűzte hozzá.

Az as-Sabab milíciát az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekinti. A szervezet vezére a múlt év végén hűségesküt tett az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek.