Az iszlám megosztja Nagy-Britanniát

Infostart
2010. január 11. 19:20
Nagy-Britanniában a lakosság több mint fele úgy véli, hogy az ország társadalmát mélyen megosztják a vallási törésvonalak - derül ki egy friss felmérésből.

A szigetországban az emberek többsége aggódni kezdene akkor, ha otthona közelében egy mecset épülne. A megkérdezetteknek mindössze a 15 százaléka állította azt, hogy ugyanolyan nyugalommal fogadná ezt a hírt, mint azt amelyik egy épülő keresztény templomról szólna.

A megkérdezetteknek mindössze a 45 százaléka véli azt, hogy a különböző nemzetiségű és vallású emberek egymás mellett élése előnyös lehet az ország számára, és a válaszolók mindössze negyede tulajdonít pozitív tulajdonságokat az iszlám vallásnak.

Az alacsonyabban képzettek körében kétszer annyian találják ellenszenvesnek az iszlámot, mint az egyetemet végzettek körében.

A több mint ötezer ember megkérdezésével végzett akadémiai kutatás eredménye meglehetős kritika a brit kormány számára, amely nagy erőket mozgósít a multikulturalizmus népszerűsítésére.

A Manchesteri Egyetem professzora, David Voas elmondta: a britek a szigetországban élő muzulmán közösség folyamatos növekedését fenyegetőnek tartja a nemzeti függetlenségre nézve. Bár sokan vallanak olyan nézeteket, amely szerint fontos érték a szabad vallásgyakorlás, vagy a tradícióknak megfelelő öltözet megválasztása, a brit lakosság nagy része nem nézi jó szemmel ezeket a megnyilvánulásokat.