Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újévi fogadalom: zöldebb életvitel 2010-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tipikus fogadkozások mellett egy új elhatározás is egyre gyakrabban kerül be az újévi fogadalmak közé: "idén környezettudatosabban fogok élni". Egy friss amerikai felmérés szerint ugyanis az amerikaiak mintegy fele határozott a zöldebb életvitel mellett.

Az amerikai Tiller megbízásából készült felmérés eredményei szerint ma már nem csak a "leteszem a cigit" vagy "le fogok fogyni" típusú újévi fogadalmak hangzanak el gyakran szilveszter este, de egyre többen gondolnak ilyenkor a környezetre is. A kutatás szerint ugyanis az amerikaiak 53 százaléka határozta el, hogy idén környezettudatosabban élni - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az 1000 fő megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a zöld életmódváltozás jegyében a megkérdezettek 85 százaléka valószínűsítette, hogy az idén csökkenti háztartása energiafogyasztását, 84 százalék növelné az újrahasznosítási arányát, 76 százalék többet vásárolna környezettudatos cégektől, továbbá a válaszadók háromnegyede vinne magával saját szatyrot a bevásárláshoz. Ez utóbbi arány egyébként a két éve készült hasonló felmérés során még csak 42 százalék volt.

A kutatás szerint a környezettudatos gondolkodás egyre több amerikai napi rutinjába épül be. 2009-re vonatkozóan a megkérdezettek 76 százaléka mondta, hogy megpróbálta visszafogni energiafogyasztását, és 47 százalék vásárolt társadalom- és környezettudatos cégektől. Mindemellett, a válaszadók mintegy fele állította, hogy a tavalyi évben előfordult, hogy környezetvédelmi megfontolásokból mondott le egy termék megvásárlásáról.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek jelentős része, 53 százaléka szerint az egyén az, aki leghatékonyabban tud pozitív változást előidézni a környezetvédelem területén. Emellett tízből több mint kilencen úgy vélték, a napi rutinban alkalmazott egészen apró változtatások legalább annyira fontosak, mint a hivatalos, szervezett környezetvédelmi programokban való részvétel.

Még mindig a nők a zöldebbek

Más felmérésekhez hasonló a Tiller kutatása is megerősítette, hogy a két nem közül továbbra is a nők azok, környezetvédelmi szempontból tudatosabban gondolkodnak, és inkább hajlanak az életmódváltásra. A kutatás során az összes megkérdezett 34 százaléka állította, hogy bűntudatot érez, amiért az elmúlt években élt környezettudatosabban, de míg ez a mutató a nők körében 41, a férfiak esetében csak 27 százalékos volt.

A felmérés során szintén a nők voltak azok, akik határozottabb zöld életviteli szándékot fogalmaztak meg az idei évre vonatkozóan: körükben 2010-ben többen próbálnák meg olyan zöld életviteli elemeket megvalósítani, mint az energia fogyasztás csökkentése vagy az újrahasznosítás növelése.