Tinédzser matekzseni nyert felvételt a Cambridge-i Egyetemre

Infostart
2010. január 9. 08:30
Kutató szeretne lenni, és fő céljának az egyik legnagyobb matematikai rejtély megoldását tűzte ki az a 14 éves brit fiú, aki fiatal kora ellenére bekerült a Cambridge-i Egyetemre. Az ifjú matekzsenit eddig otthon tanította az édesapja.

Arran Fernandeznek a Cambridge-i Egyetemhez tartozó Fitzwilliam College ajánlott fel egy helyet, annak ellenére, hogy a fiatalember még csak 14 éves. Édesapja szerint a fia ezzel a legfiatalabb egyetemi hallgató lesz a patinás angol felsőoktatási intézményben William Pitt óta, aki 1773-ban szintén ebben az életkorban kezdett el tanulni Cambridge-ben.

Arran múlt nyáron tette le azokat a vizsgákat, amelyeket az egyetem megkövetelt tőle, és a tervek szerint idén októberben kezdheti meg tanulmányait.

A tinédzser nem iskolai keretek között, hanem otthon tanult eddig édesapja felügyeletével. Ambíciói kapcsán arról beszélt Arran, hogy kutató matematikus szeretne lenni Cambridge-ben, és egyik fő célja, hogy megoldást találjon a matematika 150 éve fennálló rejtélyére, a Riemann-sejtésre.

Ez egyike a hét "milleniumi" problémának, amelyek megoldásáért a massachusetts-i Cambridge-ben működő nonprofit alapítvány, a Clay Intézet egy-egy millió dollárt ajánlott fel. A hét hipotézist (köztük a Poincaré-sejtést, a Hodge-sejtést vagy a P nem egyenlő NP-problémát) 2000-ben hirdették ki, és ezeket tartják a matematika legnehezebb problémáinak.

A prímszámok lehető legegyenletesebb eloszlását állító sejtést Bernhard Riemann német matematikus - akinek geometriai munkásságára később maga Einstein is épített - 1859-ben vetette fel egy számelméleti írásában, de meghalt, mielőtt bizonyíthatta volna.