eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Egy lépéssel közelebb a kokainfüggőség megszüntetéséhez

A kokainfüggőség kialakulásának agyi genetikai mechanizmusát tárták fel amerikai tudósok, akik felfedezésükről a Science legújabb számában számolnak be. Amennyiben sikerül feloldani a G9a nevű enzim blokkolását, megszűnik a kokain iránti kínzó vágy is.

A tudósok fényt derítettek arra, hogy az igen könnyen függőséget okozó kokain miféle változásokat idéz elő az agyban egy olyan folyamat révén, amely befolyásolja a génexpressziót (génkifejeződést), viszont nem hat ki a gének szekvenciájára (a DNS-t alkotó alapegységek, úgynevezett nukleotidok sorrendjére).

A drog hatására változások lépnek fel az agy élvezeti "áramköreiben", amelyek elsőként reagálnak a rendszeres kokainfogyasztásra: ezek váltják ki a jelek szerint a narkotikum iránti kínzó vágyakozást. "Ez az alapvető felfedezés segít megérteni, hogy miképpen alakul ki a kábítószer-függőség" - mutatott rá Nora Volkow, az amerikai Nemzeti Drogellenes Intézet (NIDA) igazgatója.

Bár további vizsgálatok szükségesek - tette hozzá -, a mostani kísérletek újabb kulcsfontosságú tényezőt mutattak ki a molekuláris folyamatokban, amelyeket a kokain ismételt fogyasztása indít be. Ez mechanizmus viszont új potenciális célpontot jelent a gyógyszerkutatók számára.

Az egereken végzett kísérlet során az egyik csoportnak többször adtak kokaint, míg a másiknak fiziológiás sóoldatot, s csupán az utolsó dózisba kevertek kábítószert, hogy kiderítsék a narkotikum ismételt adagolása és egyszeri bevitele közötti hatást.

Mint kiderült, azoknál az egereknél, amelyeknek többször adtak kokaint, drámai módon megváltozott a génexpresszió, majd kialakult a drogfüggőség. A kísérletek fényt derítettek arra is, hogy a kokain bizonnyal blokkolja azt az enzimet, amely kritikus szerepet játszik a génkifejeződés úgynevezett epigenetikus szabályozásában. (Epigenom a genom "környezetét", a DNS-lánc fölötti hálózatot jelenti, amely eldönti, hogy éppen melyik gén van be- vagy kikapcsolt állapotban.)

A szerzők ugyancsak kimutatták, hogy amennyiben sikerül feloldani a G9a nevű enzim blokkolását, megszűnik a kokain iránti kínzó vágy is.

"A krónikus kokainfogyasztás által beindított genetikus és epigenetikus folyamatokról alkotott árnyaltabb kép elősegíti az agyműködés biokémiai szabályozásának jobb megértését" - vélekedett Eric Nestler, a Mount Sinai School of Medicine Agykutató Intézetének igazgatója.

Eric Nestler szerint az új kutatás nem csupán segít meghatározni, hogy miként alakul ki a drogfüggőség, hanem új gyógykezelési lehetőségeket is kijelöl.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×