Jól gondoljuk meg, mit dobunk ki lomtalanításkor!

Infostart
2010. január 7. 12:00
Kidobálni a felesleges tárgyainkat jó évkezdésnek tűnik, ám egy brit felmérés szerint többségünk utólag megbánja, hogy megszabadult egy-egy kacattól.

Novemberben a YouGov és a Safestore cég kétezer ember megkérdezésével készített felmérést arról, mennyire vagyunk kegyetlenek, ha lomtalanításról van szó. Az eredmény szerint sok mindent képesek vagyunk kidobni azért, hogy nagyobb helyünk legyen a lakásban, bár többségünk később megbánja a hirtelen döntést.

A megkérdezettek fele vallotta be, hogy egy nagyobb lomtalanítás után azt kívánta, bárcsak ne dobott volna ki olyan tárgyakat, amelyek érzelmi töltettel rendelkeznek, mint például régi ruhák vagy fényképek.

A "bárcsak nem dobtam volna ki" listán szerepelnek még bútorok, iskolai könyvek, játékkonzolok, sportfelszerelések, hangszerek. A leginkább hiányolt tárgyak között vannak az online felmérés szerint a kidobott esküvői ruhák, régi érmék, és bizarr módon perzsa szőnyegek is.

Egyszer használatos társadalomban élünk, egy olyan korszakban, amikor mindennek van lejárati ideje, és csak kevés időtálló termék van - mondta Neil Riding, a Safestore cég vezetője, aki hozzátette: ez a "mehet a régi, jöhet az új" életforma drága, és sok esetben olyan dolgoktól szabadulunk meg, amelyek tökéletes állapotban vannak, vagyis egyáltalán nem lenne szükséges, hogy kidobjuk.