Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A koleszterin miatt lett különleges Mona Lisa mosolya?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A modell magas koleszterinszintje miatt lett Mona Lisa mosolya olyan különleges - állítja egy olasz kutató, aki két másik reneszánsz festményen szereplő alaknál genetikai úton öröklődő csontproblémát fedezett fel.

A magas koleszterinszint miatt felgyülemlett zsírsavak miatt lett olyan elbűvölő a XVI. század egyik legismertebb festményén szereplő Mona Lisa mosolya - legalábbis egy olasz kutató szerint.

Vito Franco, a Palermói Egyetem munkatársa a kép vizsgálata során megállapította, hogy a lány - a feltételezések szerint a firenzei Lisa del Giocondo - bal szeme alatt valószínűleg egy xanthelasmának nevezett elváltozás alakult ki, aminek oka az, hogy a vérben megemelkedik a koleszterin mennyisége.

A kutató más reneszánsz festményen szereplő alakokon is felfedezett betegségre, egy öröklődő kötőszöveti problémára utaló tüneteket. Franco szerint Botticelli Egy ifjú arcképe, illetve Parmigianino Hosszúnyakú Madonna című alkotásának modelljei úgynevezett Marfan-szindrómában szenvedtek.

A Palermói Egyetem munkatársának állítólag azt is sikerült megállapítania, milyen betegsége volt Michelangelónak: Vito Franco, miután tanulmányozta Rafaello Athéni iskola című képét, amelyen a Buonarotti család sarja is szerepel, arra a következtetésre jutott, hogy a reneszánsz mesternek minden bizonnyal vesekövei voltak.