Hitte volna? Hazánk a huszadik legélhetőbb ország a világon!

Infostart
2010. január 6. 16:20
Franciaország immár ötödik éve az a hely, ahol a legjobb élni. A második Ausztrália, majd Svájc és Németország következnek az életminőséget széles körűen vizsgáló International Living felmérés szerint. Magyarország 10 helyet lépett előre, és immár a huszadikat foglalja el a 194 ország rangsorában. A régióból viszont több ország is sokat esett vissza, így kilenc helyet Csehország, tizenhét helyet Szlovákia.

A végső indexet különböző arányban az életminőséget meghatározó alindexek adják, így 15-15 százalékban a megélhetési költségek és a gazdaság, 10-10 százalékban kultúra és szórakozás, a környezet, az egészség, az infrastruktúra, a biztonság és a klíma.

Így előnyt nyerhetnek a fejlődő országok az élhetőségi listán, hiszen alacsonyabbak lehetnek a megélhetési költségeik, és olyan a gazdasági méret által közvetlenül nem befolyásolható tényezők, mint adott esetben kedvező időjárási körülmények pozitívan befolyásolhatják a helyezést.

Magyarország huszadik a 194 ország listáján, a legrosszabb pontozást még mindig a gazdaságra kaptuk (48), viszont kiemelkedően jó lett a biztonság és a politikai szabadságra kapott részindex.

Az index szerint megélhetési költségeink alapján még mindig jók vagyunk, de sokkal kevésbé, mint 2009-ben (a megélhetési költségek bázisalapját az Egyesült Államok adatai adták, az országok sorrendjét ehhez képest viszonyított megélhetési költségek adták, illetve számításba vették a felmérésben a helyi adók mértékét is).

A régió több országa visszaesett a 2009-es rangsor óta, a legnagyobbat Szlovákia, a 26. helyről a 43-ra esett vissza. Kanada viszont bekerült az első 10 közé.

A listát megtekintheti a portfolio.hu oldalán.