H1N1: Szabadulna a fölösleges vakcinától Nyugat-Európa

Infostart
2010. január 6. 18:40
A kereslet csökkenésével magyarázzák a nyugat-európai államok azt, hogy elkezdték értékesíteni az újinfluenza elleni vakcina készletüket, és további rendeléseiket is visszamondták. Pedig szakemberek szerint a járvány második hulláma tavasszal, harmadik hulláma pedig a következő télen jöhet.

Bár az egészségügyi szakértők szerint tart még a világjárvány, a fertőzés szempontjából csúcsidőszaknak számító első téli hónapok nem hoztak olyan tömeges megbetegedéseket, mint amilyenre számítottak, és a nemzeti oltóprogramokban is csak kevesen vettek részt.

Franciaország azonban a jelek szerint túlságosan is biztosra ment, amikor bevásárolt újinfluenza elleni oltóanyagból. A kormány olyan oltóanyagot vásárolt, amelyből két adag kell egy embernek a védettséghez, ezért a 65 millió lakosnak - számolva a szkeptikusokkal - 94 millió adagot rendelt - hiába, mert csak öt millióan oltatták be magukat. Eddig.

A felesleges védőoltásokat most értékesítené a kabinet. Háromszázezret már el is adtak Katarnak, és kétmilliót szállítanak Egyiptomnak. Tárgyalnak más országokkal is, például Ukrajnával és Mexikóval.

Hasonló a kép Hollandiában és az Egyesült Királyságban is, ahol a lakosság érdeklődése különösen lanyha volt, mivel az új vírus csupán enyhe hatást fejtett ki.

Jön az újabb hullám

A 10,5 milliós népességű Belgium 12,5 millió adag vakcinát halmozott fel, de az ország most úgy döntött: ennek tíz százalékát a fejlődő országoknak adja.

Szakemberek szerint azonban meg kell fontolni a vakcina értékesítését, hiszen a járványnak még koránt sincs vége. Falus Ferenc országos tiszti főorvos december 22-én mondta azt, hogy hamarosan jöhet a járvány második és harmadik hulláma.

Több német tartományban is számolnak ezzel, mégis közben valósággal a mélypontra süllyedt a lakosság oltási hajlandósága. Németország bejelentette, több millió fölösleges, eladandó vakcinája van, és a további, megrendelt 50 millió vakcinát csak márciusban szállíttatja ki. A Bloomberg cikke szerint Németország azt reméli, hogy megrendeléseinek felét vissza tudja mondani.

Spanyolország azt szeretné, ha a gyártók visszavásárolnák a vakcinákat. A kormány állítása szerint a megkötött szerződésben van olyan záradék, amely lehetővé teszi a fölöslegek visszaadását.

Svájc és Kanada sem tudja, mit kezdjenek a készletekkel, azt elismerték, hogy több oltóanyaguk van, mint, amire szükségük lenne. Közben Kelet-Közép-Európában terjed a betegség. E régió egyes országai felvásárolnák a felesleget, de csak akkor, ha az ár is megfelelő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást