eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A házasságtól is elhízhatnak a nők?

Közismert tény, hogy a nők felszednek néhány kilót, ha gyermeknek adtak életet, ám most egy nagyszabású ausztrál követéses vizsgálat arra derített fényt, hogy a párkapcsolatban élő gyermektelen nőknek is nagyobb mértékben gyarapodik a súlyuk, mint az egyedülállóké.

A vizsgálatról a kutatók a The American Journal of Preventive Medicine című szaklap januári számában számolnak be.

A kutatók Annette J. Dobsonnal, a Queenslandi Egyetem biostatisztika-professzorával az élen hatezernél több ausztrál nő sorsát követték figyelemmel tíz éven át - olvasható a The New York Times online kiadásában.

A vizsgálat kezdetekor a résztvevők 18-23 évesek voltak. Mindegyikük rendszeres időközönként egy 300 kérdésből álló kérdőívet töltött ki, amelyben egyebek között feltüntették a korukat, magasságukat, testsúlyukat, iskolai végzettségüket. A résztvevők beszámoltak fizikai aktivitásukról, arról, hogy dohányoznak- e vagy sem, s hogy fogyasztanak-e alkoholt. A megválaszolandó kérdések között szerepeltek az esetleges gyógyszerek és számos más, az egészségi állapottal és egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdés is.

A vizsgálat lezárultakor a résztvevők több mint a fele felsőfokú végzettséggel rendelkezett. Háromnegyedük párkapcsolatban élt, a nők fele legalább egy gyermeknek adott életet. Kiderült az is, hogy a végén közülük kevesebben dohányoztak és fogyasztottak alkoholt, mint a kezdetekkor. Ugyancsak kevesebben fordítottak figyelmet a testedzésre, s nagyobb volt az aránya azoknak, akiknek nem volt kereső foglalkozásuk.

Annak ellenére, hogy a tíz év alatt sokan lemorzsolódtak, a testsúlyra vonatkozó adatokat pedig bemondás alapján rögzítették, érdekes összefüggések körvonalazódtak. Mint kiderült, az induláskor átlagosan 63,5 kilogrammos testsúlyú nők, amennyiben szültek, tíz év alatt 9 kilóval gyarapodtak. A gyermektelen párkapcsolatban élők 6,8 kilót szedtek magukra, míg az egyedülálló gyermektelenek 4,9 kilót. (Az egyedülálló anyák száma túl kicsi volt szignifikáns statisztikai következtetések levonásához).

Annette J. Dobson szerint az anyák súlygyarapodása a terhesség alatt bekövetkezett anyagcsere-változásokkal magyarázható. A párkapcsolat viszont természetesen nem válthat ki eltolódást a szervezet anyagcseréjében, ám Maureen A. Murtaugh, a Utahi Egyetem epidemiológus docense, aki a női elhízás problémájára szakosodott, a házasságban élők súlygyarapodását a társasági szokásokkal magyarázza.

"A párok gyakran eljárnak vendéglőbe, s egy jól megtermett férfinak épp akkora adagot szolgálnak fel, mint egy filigrán nőnek" - hangsúlyozta Maureen A. Murtaugh.

A vizsgálat kizárólag a nőkre terjedt ki, ám az ausztrál kutatók tanulmányukban egy korábbi felmérés adatait is idézik, amely kimutatta, hogy növekszik az elhízottak száma a családos férfiak között. Ez viszont újabb bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy milyen szerepet játszanak a társasági szokások az elhízásban.

"A házasodás és a gyermekvállalás olyan események, amelyek az elhízás folyamatát indíthatják be" - mutatott rá Annette J. Dobson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×