eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Miért érdemes verni a gyereket?

Felnőtt korukban boldogabbak és sikeresebbek lesznek azok a gyermekek, akiket szüleik fegyelmezés céljából néha meglegyintettek, mint azok, akiket édesapjuk vagy édesanyjuk megkímélt a testi fenyítéstől.

Boldogabb emberek válnak azokból a gyermekekből, akikkel hatéves korukig előfordult, hogy testileg is megfenyítették őket, mint azok, akiket ettől mindig is megkíméltek - derül ki egy amerikai kutatásból.

Emellett a néha elnáspángolt gyermekek később jobban hajlanak arra, hogy önkéntes munkát végezzenek, vagy arra, hogy egyetemre menjenek.

Természetesen a probléma nem ilyen egyszerű. A tanulmány nem azokról az esetekről szól, amikor a szülők fizikai terror alatt tartják gyermeküket, az így bántalmazottaknak ugyanis életük során hosszú távú mentális problémákkal kell szembenézniük.

A gyermekjogokat védő szervezetek egyöntetűen kiállnak amellett, hogy akár a kicsik meglegyintése is túlhaladott fegyelmezési mód napjainkban, és megengedhetetlen.

Marjorie Gunnoe, a michigani Calvin College pszichológia professzora szerint - aki részt vett a kutatásban - a gyermekek testi fenyítése igen veszélyes eszköz. Néha azonban, ha igen súlyos problémákról van szó, az élet más területein is nyúlunk veszélyes eszközökhöz.

A felmérés készítői 179 tinédzsert kérdeztek ki arról, előfordult-e, hogy szüleik megverték őket, és ha igen, milyen gyakran történt ez meg. A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a gyermekek hány évesek voltak, amikor ez utoljára megtörtént velük.

A válaszokat összehasonlították azokkal a viselkedésmintákkal, amelyekről maguk készítettek felmérését. Ennek során azt vizsgálták, ki milyen korán kezdett szexuális életet élni, ki az, aki antiszociálisan viselkedik, ki az erőszakos, a depresszióra hajlamos. A pozitív viselkedésmintákra is kíváncsiak voltak, arra, hogy kiben mekkora az ambíció, ki akar továbbtanulni.

Azoknál a gyermekeknél, akiket hatéves korukig néha meglegyintettek a szüleik, gyakoribbak voltak a pozitív viselkedésminták, és nem nagyon jelentkeztek náluk negatívak.

Azok a gyermekek, akiket hét- és tizenegy éves koruk között vertek meg néha a szüleik, szintén hordozták magukban a pozitív tulajdonságukat, azonban náluk már a negatívak is jelen voltak, például agresszívabbak lettek, néha verekedésbe keveredtek.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×