Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már nem ingyenesek Washingtonban a műanyag bevásárló szatyrok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ezentúl minden műanyag bevásárló szatyorért öt centet kell fizetniük Washingtonban a vevőknek.

Az Egyesült Államokban elsőként a főváros vezetése döntött úgy, hogy környezetvédelmi célzattal megszünteti az élelmiszerboltokban az ingyenes szatyorhasználatot. Adrian Fenty polgármester január 1-jétől rendelte el, hogy a vásárlóknak fizetniük kell minden szatyorért, amely eddig ingyenes volt.

A tengerentúli üzletekben vásárolt termékeket általában egyszer használatos ingyenes műanyag szatyrokba teszik. Fenty szerint az ötcentes díj segíthet abban, hogy tisztábbá váljanak a fővárosi vízi utak, amelyek egy része - különösen az Anacostia folyó - erősen szennyezett zacskókkal.

A zacskódíjból befolyt pénzt a főváros vezetése a tisztítási műveletekre kívánja fordítani. Az elhagyott, elhajított műanyag zacskók gyakran ugyanis a fák lombozatában kötnek ki, villamos vezetékekbe csavarodnak vagy eltömítik a lefolyókat.

A polgármester közölte, hogy nem csak a folyótisztítás finanszírozását célozza a zacskódíj, hanem döntésével az emberek értésére akarja adni, hogy környezetük tisztán tartását szolgálja, ha saját bevásárló szatyraikkal érkeznek a boltokba.

Az ötcentes díjat nem csupán a műanyag-, hanem a papírzacskókra is kirótták az élelmiszert és alkoholt vásárlók körében. Az Egyesült Államokban a vásárlók sok üzletben máig hagyományosan papírzacskókba csomagolják, illetve csomagoltatják a termékeket (a vevők több boltban még választhatnak is, milyen zacskót kérnek).

A főváros az új rendelet előkészítésére korábban 122 ezer, többször használatos bevásárló szatyrot osztott szét az idősek és a szegények között, akik panaszkodtak, hogy az ötcentes szatyordíj tovább nehezíti helyzetüket.