eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Már nem ingyenesek Washingtonban a műanyag bevásárló szatyrok

Ezentúl minden műanyag bevásárló szatyorért öt centet kell fizetniük Washingtonban a vevőknek.

Az Egyesült Államokban elsőként a főváros vezetése döntött úgy, hogy környezetvédelmi célzattal megszünteti az élelmiszerboltokban az ingyenes szatyorhasználatot. Adrian Fenty polgármester január 1-jétől rendelte el, hogy a vásárlóknak fizetniük kell minden szatyorért, amely eddig ingyenes volt.

A tengerentúli üzletekben vásárolt termékeket általában egyszer használatos ingyenes műanyag szatyrokba teszik. Fenty szerint az ötcentes díj segíthet abban, hogy tisztábbá váljanak a fővárosi vízi utak, amelyek egy része - különösen az Anacostia folyó - erősen szennyezett zacskókkal.

A zacskódíjból befolyt pénzt a főváros vezetése a tisztítási műveletekre kívánja fordítani. Az elhagyott, elhajított műanyag zacskók gyakran ugyanis a fák lombozatában kötnek ki, villamos vezetékekbe csavarodnak vagy eltömítik a lefolyókat.

A polgármester közölte, hogy nem csak a folyótisztítás finanszírozását célozza a zacskódíj, hanem döntésével az emberek értésére akarja adni, hogy környezetük tisztán tartását szolgálja, ha saját bevásárló szatyraikkal érkeznek a boltokba.

Az ötcentes díjat nem csupán a műanyag-, hanem a papírzacskókra is kirótták az élelmiszert és alkoholt vásárlók körében. Az Egyesült Államokban a vásárlók sok üzletben máig hagyományosan papírzacskókba csomagolják, illetve csomagoltatják a termékeket (a vevők több boltban még választhatnak is, milyen zacskót kérnek).

A főváros az új rendelet előkészítésére korábban 122 ezer, többször használatos bevásárló szatyrot osztott szét az idősek és a szegények között, akik panaszkodtak, hogy az ötcentes szatyordíj tovább nehezíti helyzetüket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×