eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hároméves korukig egy szót sem szóltak

Vannak gyermekek, akik hároméves korukig egyáltalán nem szólalnak meg. Egy brit felmérés szerint a fiúk általában többet küzdenek azért, hogy megtanuljanak beszélni.

A gyermekek átlagosan 10 és 11 hónapos koruk között mondják ki az első szót életükben. Vannak azonban olyanok is - egy a kicsik 4 százaléka - akik mindössze hároméves korukban jutnak el idáig.

A két és három év közötti gyermekek szókincse általában nagyjából 300 szóból áll. Ilyenkor már általában mellékneveket is ismernek a kicsik, és képesek a szavakat összekapcsolni.

A beszédkészség késői kialakulása később számos problémához vezethet, például mentális betegségekhez, de ronthatja az iskolai teljesítményt is.

A több mint ezer gyermek szüleinek megkérdezésével készült felmérés szerint az áltagos gyermekek között nem állapítható meg különbség a beszédkészség kialakulásában attól függően, hogy a szülő dolgozik, és más felügyeletére bízza gyermekét, vagy egyszerűen leülteti a televízió elé.

Az I CAN nevű segítő szervezet - amely a felmérést készítette - munkatársai elmondták, hogy a beszédnek 0 és 5 éves kor között kell kifejlődnie. Nagyon fontos, hogy ez alatt a szülők sokat játsszanak a gyermekekkel, beszélgessenek velük, mutassanak rá dolgokra és nevezzék meg azokat, és minden nap szánjanak időt a tartalmas, vidám együttlétre a gyermekükkel.

Ha mégis probléma adódik, a szülők számára rendelkezésre állnak olyan segítők, amelyektől bármikor kérhetnek tanácsot.

A szülőknek egyébként a jelentős többsége, mintegy 95 százaléka emlékszik a gyermeke első szavára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×