Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Románia: az öt évvel ezelőtti szintre csökkent a \"szilveszteri turisták\" száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szilvesztert romániai és külföldi kereskedelmi szálláshelyeken töltő román turisták száma az öt évvel ezelőtti szintre csökkent.

A romániai idegenforgalmi munkáltatók szövetségének (FPTR) adatai szerint a 2009-2010-es szilvesztert 95.400 román turista töltötte romániai kereskedelmi szálláshelyeken, ami 8 százalékkal kevesebb az előző évhez képest.

A turisták a kiadásaikat is visszafogták, hiszen 124,5 millió lejt (29,6 millió euró), azaz 13 százalékkal kevesebbet költöttek. A szövetség szerint a turisták száma annak ellenére csökkent, hogy a romániai idegenforgalmi szolgáltatások árai 20-25 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban.

Az utazási irodák külföldi ajánlatait csak 10.500 román turista választotta, ami 20 százalékkal kevesebb a 2008-2009-es külföldi szilveszteri üdülésre befizetők számához viszonyítva. A román turisták 2009 végén 5,75 millió eurót költöttek külföldön, ami szintén 13 százalékos csökkenést jelent. Az utazási irodák országos ügynökségének (ANAT) egy korábbi közleménye szerint a román turisták körében Ausztria volt a legkedveltebb külföldi célpont a 2009-es karácsonykor elkezdődött téli vakációban.

Romániában a belföldi turisták közül a Brassó és Bukarest között fekvő síparadicsomot, a Prahova-völgyét keresték fel legtöbben a tavalyi év utolsó napjaiban, a nagyvárosok szállodái és vendéglői is népszerűnek bizonyultak.

A falusi turizmus volt a romániai idegenforgalom egyedüli ágazata, amely növekedést ért el az előző évhez képest. Ennek a szektornak a kikapcsolódási lehetőségeit 2009-ben 30 ezer turista választotta.