Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több mint 10 ezer fotó az interneten a forradalom előtti Oroszországról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint tízezer, fekete-fehér és színes fotó kerül fel az internetre a forradalom előtti Oroszországról a Runyiversz (runivers.ru) könyvtárportálon.

A honlapra a kor híres fotóművészei - Alekszandr Grekov, Ivan Barsevszkij, Karl Bulla, Andrej Denyer, Makszim Dmitrijev, Andrej Karelin, William Carrick, Szergej Levickij, Szergej Prokudin-Gorszkij és mások - által a XIX. században és a XX. század elején készített felvételeket teszik fel - közölte Roman Gyacskov, a sajtószolgálat munkatársa.

Az év végéig 2000 kép kerül fel a világhálóra, 2010 végére pedig az internetezők 10 ezer fotót tekinthetnek meg. A képeket orosz levéltárak és magángyűjtők anyagaiból válogatták.

A Runyiversz elnöke, Mihail Baranov szerint "a képek segítségével a látogatók megismerkedhetnek a forradalom előtti Oroszország mindennapjaival". Megjegyezte, hogy az orosz fotóművészek gazdag örökséget hagytak hátra a legkülönbözőbb műfajokban. Közöttük különös figyelmet érdemelnek Szergej Prokudin-Gorszkijnak az orosz birodalom nevezetességeiről készült színes felvételei.

Az első fényképészműhely az 1840-es években nyílt meg Oroszországban, szinte közvetlenül a fényképezés feltalálása után. A század végére a számuk közel ezerre emelkedett.

A Runyiversz történelmi projektje a 2008-ban létrehozott digitalizált fakszimilekönyvtár. A honlapon ma a XIX. században és a XX. század elején kiadott könyvek, mindenekelőtt orosz történészek és filozófusok művei, enciklopédiák, dokumentumgyűjtemények olvashatók - olyanok, amelyeket kivontak a kulturális forgalomból és közel száz évig nem jelentek meg újra.