eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Négyezer éves mag csírázott ki

Török kutatóknak sikerült egy 4000 éves lencsemagot rávenniük arra, hogy kihajtson. A magot a Törökország nyugati részén elhelyezkedő Kütahya városa mellett zajló ásatások során találták meg.

A leletek közt volt egy magvakkal teli edény. Bár a legtöbb mag elszenesedett, három szem mégis sértetlenül túlélte az évezredeket. Kütahya környéke régészeti kincsesbánya, legalább a hettiták ideje óta lakott terület, és azóta számtalan hódítót és betelepülőt élt meg.

A kutatók két éven át próbálkoztak a magvak kihajtatásával, míg három hónappal ezelőtt végre siker koronázta igyekvésüket - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Mivel a növényke még zsenge és sérülékeny, csak bizonyos idő elteltével engedik majd át más kutatóknak vizsgálatok céljából. Remélik azonban, hogy egyszer majd virágzik és termést hoz. Az ókori lencsét genetikailag összevetnék mai rokonaival, amelyektől már első ránézésre is különbözik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×