eur:
393.85
usd:
369.08
bux:
65872.89
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hasznos tanácsok a nagy hidegben

Moszkvában beköszöntött a héten a hideg, a hőmérő a városban mínusz 17-18, a környéken mínusz 20-25 Celsius-fokot mutat, s mivel ez manapság már nem megszokott, a Komszomolszkaja Pravda hasznos tanácsokkal látta el olvasóit.

Az orvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy igazán veszélyes lehet a nagy hideg, a hirtelen hőmérséklet-, illetve légnyomásváltozás. Először is megfelelően, rétegesen kell öltözködni, de főleg a lábát kell az embernek melegen tartani, mert erős lehűlésük a vér pangásához vezethet és veszélyessé válhat.

Az aritmiával, szívbetegségekkel küzdők ilyen időben lehetőleg ne menjenek az utcára, de ha mégis ki kell menniük, előtte vegyenek be valamilyen nitro-készítményt. Mindenkinek ajánlott, hogy valamilyen vérhígítót vegyen be, mielőtt kilép a fagyba, mert a vér sűrűbbé válik a hidegben. Nem célszerű a szabadban futni, vagy nehéz terheket cipelni, mert a sűrűbb vért a szív nehezebben pumpálja. Lehetőleg az orron át kell lélegezni. Végül semmiképpen nem szabad alkoholos italt inni: tágítja ugyan az ereket és ezzel átmenetileg melegít, de kikapcsolja a szervezet hőszabályozását.

A háziállatokat is védeni kell a hidegtől: elég a szokásosnál jóval kevesebbet sétálni, a rövidszőrű kutyákat nem árt felöltöztetni, de cipellőt nem helyes rájuk adni, mert abban nem tudnak a körmükkel kapaszkodni a síkos talajon, és eleshetnek, meg is sérülhetnek. A nem lakásban élő kutyáknak pedig ilyenkor nem árt kibélelni egy kicsit a házukat.

Nemcsak az emberek és állatok, hanem a műszaki cikkek is megszenvedik a hideget: a legtöbb elektronikus berendezés plusz 5-35 Celsius-fok között működik csak jól. A számítógépeknél valamivel jobban bírják a hideget a mobiltelefonok, de a bennük lévő akkumulátor szinte percek alatt lemerül a nagy hidegben. Felmondják a szolgálatot a billentyűk is, de fűtött helyiségbe érve idővel többnyire életre kelnek a készülékek. A fényképezőgépekben más típusú akkumulátorokat alkalmaznak, amelyek jobban bírják a hideget. A számítógépek, DVD-lejátszók és más elektronikus szerkezetek akár tönkre is mehetnek a hőmérséklet hirtelen változásától a nyomtatott áramkörökön képződő párától, ezért ezeket célszerű táskában szállítani, nagy hidegben nem bekapcsolni, és fűtött helyiségbe érve a bekapcsolás előtt időt hagyni a felmelegedésre.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen hidegben jó elkerülni az utcai bankautomatákat, mert könnyen előfordulhat, hogy nem adnak pénzt, vagy éppen "lenyelik" a kártyát. Az RBK Daily című gazdasági lap egyébként már arról számolt be, hogy nagyon sok utcai automata valóban befagyott és a karbantartók hordozható hősugárzókkal olvasztják ki ezeket, de hiába, mert azonnal újra befagynak.

A Komszomolszkaja Pravda az autósoknak adott tanácsot. Eszerint nem jó azonnal indítani az autót, hanem helyesebb előbb csak odáig fordítani a kulcsot, hogy a világítás kigyulladjon és meginduljon az áram, esetleg villogtatni néhányat: 10-15 másodperc elteltével könnyebben indítja a gyújtás a motort, de ha mégsem, csak néhány perc múlva kísérletezzünk újra. Kevésbé ismert, hogy nagy hidegben jó, ha a tank tele van, mivel minél több benne a levegő, annál több pára képződik, megfagyva a tank aljára süllyed és károkat okozhat.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×