Kék és vörös fényben ízletesebb a bor

Infostart
2009. december 16. 20:17
Finomabbnak és drágábbnak ítéljük meg a bort, ha azt olyan szobában isszuk, ahol kék vagy vörös megvilágítás van - állítják német kutatók.

Nem mindegy, milyen háttérvilágításban fogyasztjuk el a pohár borunkat - legalábbis ez derül ki a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kísérletéből. Már több vizsgálat is bebizonyította, hogy az ital színe befolyásolhatja értékítéletünket, a német kutatók azonban most arra voltak kíváncsiak, hogy a környezet fényei is hatással vannak-e ízlésünkre.

A kísérletben résztvevők mindegyike egy pohár rajnai rizling fehérbort kapott, ám különböző megvilágítású helyen kellett elfogyasztaniuk az alkoholt, majd értékelniük kellett azt. Azok, akik vörös háttérben itták meg, közel másfélszer édesebbnek és sokkal gyümölcsösebbnek ítélték meg ugyanazt a bort, mint akik fehér vagy zöld háttérmegvilágítású helyiségben fogyasztották el.

Sőt, azok, akik vörös vagy kék fényű szobában boroztak, közel egy euróval többet adtak volna egy palackért.

A kellemes fényektől kellemes hangulatba kerülnek az emberek - magyarázta a vizsgálat eredményét Dr. Daniel Oberfeld-Twistel, az egyetem munkatársa.