eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla

Kókuszdióval védekezik a polip - videóval

Ausztrál tudósok olyan polipfajt fedeztek fel Indonézia partjainál, amely képes kókuszdiót használni védekezésül.

A Viktória Múzeum kutatói szerint a Sulawesi (Celebesz) és Bali közelében élő polip az első ismert fajta, amely képes eszközöket gyűjteni későbbi használatra. Az eszközhasználatot korábban kognitív fejlettséghez kötötték, ami a tudósok szerint csak főemlősökre, egyéb emlősökre, madarakra és más gerincesekre korlátozódott.

Tudósok le is filmezték az Amphioctopus marginatus nevű polipok egyedeit, amint fél kókuszdiókat gyűjtenek a tengerfenéken. A puhatestű állatok ezt követően kiürítették a diót, majd testük rétegei közé rejtve akár 20 méterre is elcipelték a zsákmányt. Arra is képesek, hogy összeillesszék a két darabot, hogy azok még jobb rejteket alkossanak - figyelték meg a kutatók.

A melbourne-i intézet szakemberei 1998 és 2008 között végezték a megfigyeléseket, amelyek eredményeit a Current Biology című tudományos folyóiratban közölték kedden.

"Le voltam nyűgözve" - mondta Julian Finn kutatóbiológus. "Sok nyolckarú polipot láttam már, amely héjakban bújik el, de olyat még nem láttam, ami felkapja és körbeüget vele a tengerfenéken. Nehezemre esett megállni nevetés nélkül" - mesélte a kutató. A kókuszhéj ideális eszköz, nem nehéz és könnyű szállítani - tette hozzá Finn.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×