Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kókuszdióval védekezik a polip - videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztrál tudósok olyan polipfajt fedeztek fel Indonézia partjainál, amely képes kókuszdiót használni védekezésül.

A Viktória Múzeum kutatói szerint a Sulawesi (Celebesz) és Bali közelében élő polip az első ismert fajta, amely képes eszközöket gyűjteni későbbi használatra. Az eszközhasználatot korábban kognitív fejlettséghez kötötték, ami a tudósok szerint csak főemlősökre, egyéb emlősökre, madarakra és más gerincesekre korlátozódott.

Tudósok le is filmezték az Amphioctopus marginatus nevű polipok egyedeit, amint fél kókuszdiókat gyűjtenek a tengerfenéken. A puhatestű állatok ezt követően kiürítették a diót, majd testük rétegei közé rejtve akár 20 méterre is elcipelték a zsákmányt. Arra is képesek, hogy összeillesszék a két darabot, hogy azok még jobb rejteket alkossanak - figyelték meg a kutatók.

A melbourne-i intézet szakemberei 1998 és 2008 között végezték a megfigyeléseket, amelyek eredményeit a Current Biology című tudományos folyóiratban közölték kedden.

"Le voltam nyűgözve" - mondta Julian Finn kutatóbiológus. "Sok nyolckarú polipot láttam már, amely héjakban bújik el, de olyat még nem láttam, ami felkapja és körbeüget vele a tengerfenéken. Nehezemre esett megállni nevetés nélkül" - mesélte a kutató. A kókuszhéj ideális eszköz, nem nehéz és könnyű szállítani - tette hozzá Finn.