eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Jó hír szilveszter előtt: a pezsgő jót tesz a szívnek és az agynak is

A borról már régóta tudjuk, hogy néhány pohárkával elfogyasztva jót tesz az egészségnek. Brit kutatóknak most azt sikerült kideríteniük, hogy a pezsgő jót tehet a szívnek, sőt az agynak is.

A Readingi Egyetem kutatói jó hírrel szolgálnak szilveszter előtt az alkoholkedvelőknek: az évbúcsúztató koccintások elsőszámú itala, a pezsgő tele van polifenollal, ami antioxidánsként tágítja az ereket, és könnyít a szív, valamint az agy terhelésén.

A polifenolokról úgy tartják, hogy segítenek növelni a vérben a nitrogén-oxid szintjét, amely folyamat értágító hatással bír. Nagy mennyiségben megtalálhatóak a vörösborban, a fehérben viszont egyáltalán nincsenek jelen.

A kutatók azért vizsgálták a pezsgőt, mert az általában piros szőlőből (többnyire pinot meunierből és pinot noirból), valamint fehér chardonnay-ból készül. A kutatók vizsgálatából kiderült, hogy a pezsgőnek sokkal nagyobb hatása volt a vér nitrogén-oxid szintjére, mint a kutatásban használt polifenolmentes szénsavas vízzel dúsított alkoholtartalmú italnak.

A polifenol megtalálható még a teában, az olívaolajban, a póréhagymában, a brokkoliban és a fekete áfonyában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×