A Readingi Egyetem kutatói jó hírrel szolgálnak szilveszter előtt az alkoholkedvelőknek: az évbúcsúztató koccintások elsőszámú itala, a pezsgő tele van polifenollal, ami antioxidánsként tágítja az ereket, és könnyít a szív, valamint az agy terhelésén.
A polifenolokról úgy tartják, hogy segítenek növelni a vérben a nitrogén-oxid szintjét, amely folyamat értágító hatással bír. Nagy mennyiségben megtalálhatóak a vörösborban, a fehérben viszont egyáltalán nincsenek jelen.
A kutatók azért vizsgálták a pezsgőt, mert az általában piros szőlőből (többnyire pinot meunierből és pinot noirból), valamint fehér chardonnay-ból készül. A kutatók vizsgálatából kiderült, hogy a pezsgőnek sokkal nagyobb hatása volt a vér nitrogén-oxid szintjére, mint a kutatásban használt polifenolmentes szénsavas vízzel dúsított alkoholtartalmú italnak.
A polifenol megtalálható még a teában, az olívaolajban, a póréhagymában, a brokkoliban és a fekete áfonyában is.
Péntek reggeltől óriási gyorshajtóvadászat kezdődik – itt megtalálja az összes traffipax helyét