Egészségesebben élnek a kamaszok

InfoRádió / MTI
2009. december 15. 19:40
Jelentősen csökkent a metamfetamin használata és a dohányzás az amerikai tizenévesek körében az elmúlt években - állapította meg a kormány éves felmérése.

A végzős középiskolásoknak csak 1,2 százaléka válaszolta, hogy használt az elmúlt évben metamfetamint (meth, speed, spuri). 1999 óta ez a legalacsonyabb arány, amikor 4,7 százalékot állapított meg a felmérés.

A tizedik évfolyamra járók körében az öt évvel ezelőtti 19,5 százalékról 14 százalékra esett vissza a fogyasztás aránya - közölték a felmérést végző Michigani Egyetem kutatói.

A dohányzó tizenévesek aránya szintén most volt a legalacsonyabb az 1975-ben kezdődött éves felmérések sorában. A nyolcadik évfolyamra járók közt 2,7 százalék a naponta cigarettázók aránya az 1996-os 10,4 százalékhoz képest, a végzősök körében pedig 11,2 százalék az akkori 24,6 százalék helyett.

Az 1990-es évek közepe óta csökkenő tendenciát mutatott a marihuána fogyasztása ebben a korosztályban, a lejtő trend azonban most megállt, ugyanannyian használják ezt a szert, mint öt éve. Továbbra is nagy arányú a vényköteles gyógyszerek, valamint a köhögés elleni szirupok nem orvosi célú használata.

Az Egyesült Államok Nemzeti Drogintézete (NIDA) által finanszírozott felmérésben 46.097 nyolcadik, tizedik és tizenkettedik évfolyamos diák vett részt szerte az országban.