eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Bálnahalál az olasz partoknál

Hét bálna pusztult el Dél-Olaszorságban a kilenc közül, amelyeket szokatlan módon a Földközi-tengerben vetett partra a víz.

Az óriás ámbráscetekre, amelyek közül némelyik a tíz méteres hosszúságot is meghaladta és több mint tíz tonnát nyomott, a héten találtak rá a pugliai partokon. Négyen már elpusztultak, a többiek pedig haldokoltak.

Eredetileg kilenc bálna feneklett meg parton, de kettőnek sikerült kiszabadulni és elérni a mély vizeket - közölte a Greenpeace környezetvédő szervezet, amely szerint nemcsak a megfeneklett bálnák nagy száma, de egyáltalán a jelenlétük szokatlan a térségben az évnek ebben az időszakában.

Vasárnapra mind a hét, parton rekedt bálna elpusztult. Bálnák tömeges megfeneklése rendkívül ritka a Földközi-tengerben - mondta el Maurizio Wurtz biológus, a Genovai Egyetem tanára a La Stampa című napilapnak. Szakértők szerint ez a jelenség inkább Ausztrália partjainál fordul elő. Márciusban például 200 bálna, illetve delfin sodródott partra az ötödik kontinensen.

Normális esetben a bálnák még csak meg sem közelíthetnék az olasz partokat. Természetvédők és biológusok szerint a bálnák a szennyeződés, illetve a hajók és a kőolajkutatás okozta zaj miatt tévedtek el és következett be a baleset.

Az olasz hatóságok jelenleg azon törik a fejüket, hogyan szállítsák el és földeljék el a 13 tonnát is elérő behemót tetemeket anélkül, hogy környezeti ártalmat okoznának.

A partra vetett bálnákat általában úgy próbálják megmenteni, hogy a tengerbe való visszatoloncolásig állandón locsolják őket a kiszáradás ellen, de sok állat a locsolás ellenére is elpusztul, mert testük puszta tömege miatt belső szerveik összenyomódnak.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×