Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bálnahalál az olasz partoknál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hét bálna pusztult el Dél-Olaszorságban a kilenc közül, amelyeket szokatlan módon a Földközi-tengerben vetett partra a víz.

Az óriás ámbráscetekre, amelyek közül némelyik a tíz méteres hosszúságot is meghaladta és több mint tíz tonnát nyomott, a héten találtak rá a pugliai partokon. Négyen már elpusztultak, a többiek pedig haldokoltak.

Eredetileg kilenc bálna feneklett meg parton, de kettőnek sikerült kiszabadulni és elérni a mély vizeket - közölte a Greenpeace környezetvédő szervezet, amely szerint nemcsak a megfeneklett bálnák nagy száma, de egyáltalán a jelenlétük szokatlan a térségben az évnek ebben az időszakában.

Vasárnapra mind a hét, parton rekedt bálna elpusztult. Bálnák tömeges megfeneklése rendkívül ritka a Földközi-tengerben - mondta el Maurizio Wurtz biológus, a Genovai Egyetem tanára a La Stampa című napilapnak. Szakértők szerint ez a jelenség inkább Ausztrália partjainál fordul elő. Márciusban például 200 bálna, illetve delfin sodródott partra az ötödik kontinensen.

Normális esetben a bálnák még csak meg sem közelíthetnék az olasz partokat. Természetvédők és biológusok szerint a bálnák a szennyeződés, illetve a hajók és a kőolajkutatás okozta zaj miatt tévedtek el és következett be a baleset.

Az olasz hatóságok jelenleg azon törik a fejüket, hogyan szállítsák el és földeljék el a 13 tonnát is elérő behemót tetemeket anélkül, hogy környezeti ártalmat okoznának.

A partra vetett bálnákat általában úgy próbálják megmenteni, hogy a tengerbe való visszatoloncolásig állandón locsolják őket a kiszáradás ellen, de sok állat a locsolás ellenére is elpusztul, mert testük puszta tömege miatt belső szerveik összenyomódnak.