eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az internet biztonságáról egyeztet Washington és Moszkva

Az internetes hálózatok biztonságáról, valamint a virtuális tér katonai célú felhasználásának korlátozásáról kezdett egyeztetéseket Washington és Moszkva az ENSZ fegyverzetkorlátozási bizottságának közreműködésével - írta a The New York Times.

Az egyeztetéseket eltérően értékelik Washingtonban és Moszkvában. Mindazonáltal fontos váltást jelez az amerikai kormány részéről, hogy az előző évek elutasító magatartása után már nem zárkózik el az ez irányú orosz kezdeményezésektől - vélekedett a liberális újság.

A lap szerint az Obama-adminisztráció rájött, új megközelítés szükséges a nemzetközi virtuális fegyverkezés elfojtására, mivel egyre több ország "kiberfegyverkezik".

A cikk szerint az utóbbi két évben megsokszorozódott a kormányzati és vállalati számítógépes rendszerek elleni támadások száma; már naponta több ezer ilyen történik. A többnyire láthatatlan hackerek megfertőzték a védelmi minisztérium, a Pentagon komputereit, ipari titkokat loptak el, és átmenetileg megbénították több kormányzati portál működését. Barack Obama elnök beiktatása után néhány héttel, februárban elrendelte az internetes biztonsági politika felülvizsgálatát, és hamarosan kormányzati koordinátort nevez ki a virtuális védelem irányítására.

Novemberben magas rangú orosz nemzetbiztonsági küldöttség tárgyalt amerikai partnerekkel Washingtonban, az egyeztetéseken részt vettek mások mellett a nemzetbiztonsági tanács, továbbá a védelmi és a belbiztonsági minisztérium képviselői. A zárt ajtók mögötti tárgyalásokról annyi szivárgott ki, hogy a feleknek sikerült áthidalni az egyeztetéseket gátoló korábbi ellentéteket. Ez éles váltás a Bush-kormány politikájához képest, amely nem volt hajlandó párbeszédet folytatni az oroszokkal.

Moszkva egy nemzetközi egyezmény megkötését szorgalmazta az internetes katonai jelenlét korlátozása végett, amit Washington elutasított azon az alapon, hogy a virtuális térben nehéz megvonni a határt a kereskedelmi és a katonai célú felhasználás között. Az amerikai kormány az utóbbi hónapokban azonban módosított álláspontján, elismerve, túl nagyok a kockázatok ahhoz, hogy azokra legyinteni lehessen. Míg az oroszok továbbra is kimondottan a virtuális tér leszereléséről szóló egyezmény megalkotását sürgetik, az amerikaiak elsősorban az internetes bűnözés elleni fellépésről beszélnek; szerintük utóbbinak része a katonai jellegű kibertámadások elleni védelem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×