eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mengele miatt nem mert 64 évig orvoshoz menni

Izraeli szívspecialisták mentették meg annak a 85 éves férfinak az életét, aki 64 éven keresztül nem mert orvoshoz menni - mert azt hitte, mindegyikük olyan, mint Robert Mengele, aki rajta is kísérletezett az auschwitzi haláltáborban.

Jichak Ganon nem volt meglepve, amikor a kórházban közölték vele, hogy csak egy veséje van. Annál jobban megdöbbentek az orvosok, amikor hallották a válaszát: "Tudom. Amikor legutoljára láttam a másik vesémet, az Josef Mengele kezében lüktetett. Õ is orvos volt, tudják."

Ez meg is magyarázta a családja számára, miért nem volt hajlandó a férfi orvoshoz menni 1945 januárja óta, amikor kiszabadult Auschwitzból. Egyetlen rokona sem tudta ugyanis, hogy Jichak is Mengele kezébe került a haláltáborban.

A görög származású férfinak a családja nagy részét - a szüleit és öt testvérét - Auschwitzba deportálták. Édesapja már az utat sem élte túl, az édesanyját és a testvéreit pedig a megérkezésük után azonnal gázkamrába vitték.

Jichakot azonban Mengele kiválasztotta, hogy rajta is kísérleteket végezzen. A férfi elmesélte, hogy a Halál Angyala - ahogy a táborban hívták - érzéstelenítés nélkül vette ki a veséjét. "Leírhatatlan volt a fájdalom, éreztem a szike minden egyes vágását. Láttam, ahogy a vesém a kezében lüktet. Ordítottam, mint egy őrült, és imádkoztam: Halljad, óh, Izráel, Jehova, a mi istenünk Jehova egyetlen egy... És imádkoztam a halálért, hogy ne kelljen tovább szenvednem."

A könyörgései azonban nem hallgattattak meg. A műtét után nem kapott fájdalomcsillapítót, és visszazavarták dolgozni - neki kellett feltakarítani a vért a műtőben a többi áldozat után.

Mengele hat hónappal később ismét maga elé hurcoltatta a férfit. Akkor jéghideg vízzel teli kádba tették, Mengele pedig időről-időre megvizsgálta, hogy figyelje a tüdeje működését.

"Aztán kiválasztottak elgázosításra, mert a testem már nem volt a hasznukra" - mesélte tovább a családjának Jichak Ganon. Aznap reggel ő lett volna a 201., akit a gázkamrába küldtek volna - ám annak kapacitása csak kétszáz fős volt. Ez mentette meg az életét.

A haláltábor felszabadítása után Ganon visszatért Görögországba, ahol találkozott a nővérével és a fivérével, akik túlélték a megpróbáltatásokat. 1949-ben emigrált Izraelbe.

A családja korábban nem értette, miért nem megy soha orvoshoz, miért kúrál saját maga minden egyes megfázást, fertőzést, horzsolást, sérülést és betegséget. "Ahányszor csak beteg lett, mindig azzal hárította el az orvost, hogy csak fáradt" - mesélte a felesége, Ahuva. Egy hónappal ezelőtt azonban a szívrohamot már nem tudta maga kezelni, és kiderült a titok.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×