Cseperedő mókusmajmok a budapesti állatkertben

Infostart
2009. december 12. 08:30
A tél ellenére számos állatkölyök látható a budapesti állatkertben. A Dél-Amerikában őshonos mókusmajmoknál például három kölyök született a közelmúltban.

Már a nagyközönség is láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb mókusmajmait - tájékoztatott Hanga Zoltán szóvivő. Az elmúlt öt hét során három anyaállat is világra hozott egy-egy kölyköt, amelyek szerencsére életerősnek bizonyultak. Ebben a korban persze még teljesen anyjukra vannak utalva, annak hátán, lovagló ülésben kapaszkodva töltik mindennapjaikat.

A halálfejes mókusmajmok (Saimiri sciureus) utódnevelési módszere elég sajátos, ugyanis az anyaállat mellett gyakran a csapat más tagjai is besegítenek a kölykökről való gondoskodásba. Ennek legfőbb oka az, hogy a 70-140 grammos újszülöttek meglehetősen nagyok a 750 grammnál semmiképp sem nehezebb anyákhoz képest.

Emiatt ennél a fajnál szinte sohasem fordul elő ikerellés, sőt még a normális ellés is gyakran annyira megterheli a nőstény mókusmajmok szervezetét, hogy az első napokban nem is tudnak a kölyökkel foglalkozni. Ilyenkor tehát sokat számít a fajtársak segítsége. A három anyaállatnál szerencsére semmilyen probléma nem adódott, így az apróságok gondtalanul cseperedhetnek.

A mókusmajmok Dél-Amerikában őshonosak, és főként gyümölcsökkel, valamint rovarokkal táplálkoznak. Vemhességi idejük 152-172 nap, az utódok pedig három-öt évesen érik el az ivarérettséget. Akár a 21 éves kort is megérhetik.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a dél-amerikai állatokat bemutató állatház fűtött belső terében, a tapírok, vízidisznók, nagy marák és agutik szomszédságában lehet megcsodálni őket.