"Nem időszerű" gyereket vállalni a házasságkötés után

Infostart
2009. december 10. 11:00
A japánok jelentős része nem tartja szükségszerűnek a gyermekvállalást a házasságkötést követően. Különösen jellemző ez az attitűd a 20-as, 30-as éveikben járó fiatal felnőttekre - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A japán kormány által megrendelt felmérés eredményei szerint a szigetországban élő felnőttek gyermekvállalása kedve nem túl erős. A kutatás szerint ugyanis a válaszadók 42,8 százaléka úgy vélte, egyáltalán nem szükségszerű az, hogy házasságkötés után a párok gyermeket vállaljanak. Ez az arány hat százalékos emelkedést jelent a két évvel ezelőtti hasonló kutatás mutatószámaihoz képest.

A felmérés szerint a nők 46,5, a férfiak 38,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem mindig kell, hogy a házasságkötést családalapítás is kövesse - ismertette az eredményt az ELTE TÁTK hírlevele.

Az egyes korcsoportokat tekintve a 20-as, 30-as éveikben járó fiatal felnőttek azok, akik a legnagyobb arányban értettek egyet a fenti állítással. A húszas éveikben járó nők 68,2, a harmincasok 61,4 százaléka gondolja úgy, hogy házasságnak nem feltétlen következménye a gyermekvállalás. A húszas éveikben járó fiatal férfiak 56,6, a harminc és negyven év közöttiek 56,3 százaléka gondolkodik ugyanígy.

Nők, gyerekek, karrier

A kutatás rákérdezett arra is, mit gondolnak, az esetleges gyermekszülés után az anya maradjon-e otthon, ahelyett, hogy visszatérne a munkaerőpiacra. A válaszadók 45,9 százaléka úgy vélte, az anya térjen vissza a munkahelyére a szülési szabadság után, míg 31,3 százalék úgy gondolta, a nő akkor kezdjen újra dolgozni, ha gyermekei már felnőttek.

A kutatásban résztvevőknek egyébként 55,1 százaléka ellenezte azt a tradíciót, mely szerint a férj feladata, hogy dolgozzon, a feleségé pedig, hogy a háztartási, és gyermeknevelési teendőket lássa el.