Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen tünetek alapján lehet megkülönböztetni az újinfluenzát a többi betegségtől?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Élesen elkülöníthető, hogy egy betegnek vírusos megbetegedése van, vagy sem, ezért nem kell minden panasszal orvoshoz fordulni - véli az országos háziorvosi szakfelügyelő.

Egy influenzás betegnek este már rossz közérzete van, másnap reggel pedig úgy ébred, mint akit összetörtek, fáj a feje, szédül, látászavarai lehetnek és izomfájdalom gyötri - mondta az InfoRádiónak az országos háziorvosi szakfelügyelő. Komáromi Zoltán szerint ezeket tapasztalva már gondolni kell rá, hogy influenzás, és azonnal el kell kezdeni a folyadékpótlást és a lázcsillapítást, majd érdemes a háziorvossal beszélni.

Az új típusú influenza is A típusú influenza, de sok gonosz tulajdonsággal rendelkezik - közölte az országos háziorvosi szakfelügyelő. Kifejtette: sokkal fertőzőképesebb, tovább megmarad száraz felületeken vagy a levegőben, és meg tud telepedni a gyomor nyálkahártyáján is. Emellett több szervi szövődményt okoz, mint a hagyományos A vírus, illetve olyan betegcsoportokban okoz szövődményeket, amiket a hagyományos vírus nem szokott megtámadni - tette hozzá.

Komáromi Zoltán kiemelte, hogy az ellátásnak ugyanannak kell lenni mindkét esetben, vagyis a lázcsillapítás és a folyadékpótlás után lehetőleg 6 órán, de mindenképpen 48 órán belül vírusellenes gyógyszert kell kapnia a betegnek.

Ehhez képest a felső légúti megbetegedéseknél a láz sokkal alacsonyabb, 37,5-38,5 fokos lázzal jelentkeznek a betegek. Az első 3-6 órában hurutos tünetek jelentkeznek, vagyis tüsszögés és torokfájás, és ez különíti el a háziorvos számára is, hogy melyik betegségről van szó - hangsúlyozta.

Egy banális légúti fertőzés, nátha, megfázás otthon 3 nap alatt meggyógyítható, ha azonban rossz a közérzet, fejfájás, izomfájdalmak, 40 fokot megközelítő láz jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni - tanácsolta Komáromi Zoltán.

Hanganyag: Gál Ildikó