eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A blogolók szebben írnak?

Azok a gyerekek, akik aktívan használják a különböző digitális kommunikációs felületeket, biztosabbnak érzik íráskészségüket, mint azok a társaik, akik az infokommunikációs eszközöket alig vagy egyáltalán nem használják - derült ki egy brit felmérésből.

A brit National Literacy Trust megbízásából készült kutatás szerint a 3000, kilenc és tizenhat év közötti iskolás 82 százaléka ír - legalább havi rendszerességgel - sms-t, 73 százalékuk használ azonnali üzenetküldő programokat, és 24 százalékuk vezet blogot.

Õk, az infokommunikációs felületek használatában jártas, digitális írástudó fiatalok azok, akik saját íráskészségüket illetően magabiztosabbaknak érzik magukat, mint társaik - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás szerint jónak vagy nagyon jónak minősítette saját íráskészségét azon diákok 47 százaléka, akik nem írnak blogot, és nem használják a közösségi oldalakat. Ezzel szemben a közösségi oldalak rendszeres használóinak 56, a blogolók 61 százaléka nyilatkozott legalább ilyen magabiztosan képességeiről.

A National Literacy Trust vezetője, Jonathan Douglas pozitívumként értékelte az eredményeket. Véleménye szerint a diákok digitális kommunikációs formák iránti érdeklődésüknek és lelkesedésüknek köszönhetően jó esély van rá, hogy az írás-olvasás más felületei iránt is nagyobb figyelmet tanúsítsanak.

Douglas egyszersmind elutasította azokat kritikákat, amelyek szerint a modern digitális kommunikáció során használt, nyelvtani vagy nyelvhelyességi szempontból nem helyes kifejezések terjedése a fiatalok kifejezőkészségének hanyatlásához vezet.

A szakértő szerint, ahogy a többség el tudja dönteni, hogy egy hivatalos levél végén az "Üdvözlettel" vagy a "Szeretettel"-e a helyes kifejezés, ugyanúgy meg tudják tanulni a fiatalok, hogy az egyes kommunikációs helyzetekben az online megszokottól eltérő szóhasználat szükséges.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×