Ha nem akar válni, menjen kertészmérnökhöz

Infostart
2009. december 8. 10:40
Az állatorvosok, a kertészmérnökök vagy a tanárok jóval kisebb eséllyel válnak el, mint a táncosok, a pultosok vagy a nővérek - derítették ki amerikai kutatók.

Bizonyos munkák, hivatások nehezebben fenntarthatóvá teszik a kapcsolatokat. Ez talán nem számít újdonságnak, ám brit kutatóknak emellett azt is sikerült meghatározniuk, hogy mely állások betöltőinek nagyobb vagy kisebb az esélyük a válásra.

Komoly feszültség forrása lehet egy kapcsolatban, ha a pár egyik vagy másik tagjának kiszámíthatatlan időpontokban vagy túl sokáig kell dolgoznia, esetleg a munka jellegéből fakadóan sok új emberrel kell megismerkednie.

Azok házassága is nagyobb veszélyben van, akik hivatásuk gyakorlása során ápolásra szoruló, sérült vagy idős emberekkel foglalkoznak. Ennek az lehet az oka, hogy az ilyen munkát vállalók idejük nagy részében mások problémáit igyekeznek megoldani, így a saját családjukra kevesebb idejük marad. Egy másik magyarázat szerint ők természetüknél fogva érzékenyebbek, ami saját kapcsolataikban is megmutatkozik.

Az egyes házasságok várható sikerét leíró formulát a Virginia állambeli Radford Egyetem egyik pszichológusa dolgozta ki. Michael Aamodt megnézte, hogy az egy bizonyos típusú munkát végzők közül hányan váltak el, majd az eredményt elosztotta a teljes populáció számával, kihagyva azokat, akik nem házasodtak össze.

Ennek alapján a legnagyobb eséllyel (43,05 százalék) a táncosok és koreográfusok válnak el, őket követik a csaposok, pultosok (38,43 százalék), a masszőrök (38,22 százalék), valamint a nővérek, illetve pszichiátriai osztályokon, otthonokban dolgozók (28,95 százalék).

A kutatásból - amelyről a Journal of Police and Criminal Psychology című szaklap számolt be - kiderül az is, hogy a legbiztosabb lábakon a kertészmérnökök, állatorvosok és a tanárok házassága áll.