Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bocsánat, uram, hogy megettük az ükapját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ünnepélyes keretek között kért bocsánatot egy csendes-óceáni szigetecskén élő törzs egy brit nyugdíjastól, amiért 170 évvel ezelőtt az eleik megették az ükapját.

John Williams tiszteletes tekintélyes hittérítő volt az 1830-as években, aki társával, James Harrisszal érkezett a ma Vanuatuhoz tartozó Erromango szigetére.

Amikor a helyi pogány törzs tagjai meglátták a két fehér embert, azonnal rájuk támadtak. Az őket szállító hajó kapitányának jelentése szerint a két férfi a támadásban meghalt.

Amikor a királyi haditengerészet hajója megérkezett, hogy az akkori szokásoknak megfelelően kivizsgálja az esetet, a bennszülöttek nem is tagadták, hogy megölték és megették a két misszionáriust.

170 évvel később a helybéliek már sokkal barátságosabban fogadták Williams családjának 18 tagját, köztük 65 éves ükunokáját, hogy formálisan is bocsánatot kérjenek a gyilkosságért. A komor szertartás során a bennszülöttek felajánlottak egy hétéves kislányt a meggyilkolt misszionáriusért cserébe - akinek a taníttatását ünnepélyesen magára vállalta Charles Milner-Williams.

Az esemény kapcsán Ralph Regenvanu antropológus, a vanuatui parlament tagja emlékeztetett arra, hogy a kannibalizmus - legtöbb nyugati hiedelmével ellentétben - hagyományosan nagyon komoly rituális és szent esemény volt. "Ez nem olyasmi volt, mint meghívni ebédre a szomszédokat" - magyarázta a szakértő, aki szerint Williams és Harris tiszteleteseket valószínűleg azért ették meg a bennszülöttek, mert ellenségnek tekintették őket - az európai civilizáció képviselőinek, akik betörtek az életükbe.