eur:
394.43
usd:
370.69
bux:
66185.19
2024. április 16. kedd Csongor

Bocsánat, uram, hogy megettük az ükapját

Ünnepélyes keretek között kért bocsánatot egy csendes-óceáni szigetecskén élő törzs egy brit nyugdíjastól, amiért 170 évvel ezelőtt az eleik megették az ükapját.

John Williams tiszteletes tekintélyes hittérítő volt az 1830-as években, aki társával, James Harrisszal érkezett a ma Vanuatuhoz tartozó Erromango szigetére.

Amikor a helyi pogány törzs tagjai meglátták a két fehér embert, azonnal rájuk támadtak. Az őket szállító hajó kapitányának jelentése szerint a két férfi a támadásban meghalt.

Amikor a királyi haditengerészet hajója megérkezett, hogy az akkori szokásoknak megfelelően kivizsgálja az esetet, a bennszülöttek nem is tagadták, hogy megölték és megették a két misszionáriust.

170 évvel később a helybéliek már sokkal barátságosabban fogadták Williams családjának 18 tagját, köztük 65 éves ükunokáját, hogy formálisan is bocsánatot kérjenek a gyilkosságért. A komor szertartás során a bennszülöttek felajánlottak egy hétéves kislányt a meggyilkolt misszionáriusért cserébe - akinek a taníttatását ünnepélyesen magára vállalta Charles Milner-Williams.

Az esemény kapcsán Ralph Regenvanu antropológus, a vanuatui parlament tagja emlékeztetett arra, hogy a kannibalizmus - legtöbb nyugati hiedelmével ellentétben - hagyományosan nagyon komoly rituális és szent esemény volt. "Ez nem olyasmi volt, mint meghívni ebédre a szomszédokat" - magyarázta a szakértő, aki szerint Williams és Harris tiszteleteseket valószínűleg azért ették meg a bennszülöttek, mert ellenségnek tekintették őket - az európai civilizáció képviselőinek, akik betörtek az életükbe.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×