Óva intik a dél-afrikai vendéglátósokat a vb alatti áremeléstől

InfoRádió / MTI
2009. december 6. 12:26
A dél-afrikai turisztikai és labdarúgó illetékesek óva intik a vendéglátósokat attól, hogy a 2010-es labdarúgó világbajnokság idején emeljék áraikat.

A vb idején mintegy félmillió turistára számítanak, akik várhatóan 850 millió dollárt költenek a torna egy hónapja során. A turisztikai szakemberek attól tartanak, hogy a vendéglátóipar mohósága elriaszthatja a sporteseményre érkezőket.

Sajtóhírek szerint néhány szállodában már azt tervezik, hogy egy átlagosan 100-150 dollárba kerülő szobát 250 dollárért adnak ki a világbajnokság idején.

Fokvárosban az exkluzív, tengerpartra néző házak bérleti díja a napi ezer dollártól 35 ezer dollárig terjedhet. Az egyik luxuslakás tulajdonosa állítólag 1 millió dollár bevételt remél a bajnokság idején.

Calvyn Gilfellan fokvárosi turisztikai illetékes szerint azok, akik fejőstehénként néznek a sporteseményre, Dél-Afrika éppen hogy csak virágzásnak indult turizmusának árthatnak.

A vb biztosította ismertségből adódóan a bajnokság utáni öt évben 290 ezerrel több turistára számítanak, akiket megijeszthet a vendégekkel szembeni pénzsóvár hozzáállás - magyarázta.