Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Két nép, amelynek minden tagja elhízott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két Csendes-óceáni nemzet, Szamoa és Kiribati lakói a legkövérebbek a világon, itt ugyanis tízből átlagosan több mint kilenc ember túlsúlyos vagy elhízott.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Szamoai Független Állam lakosságának 93,5 százaléka nem megfelelő súlyú. Kiribatin valamivel jobb az arány, itt a lakosság 81,5 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A lista élén a két szigetország után fejlett államok állna, a harmadik helyen az Egyesült Államok (66,7 százalék), majd Németország (66,5 százalék) és Egyiptom (66 százalék) következik.

A hetedik helyre Új-Zéland lakossága került, ahol a lakosság 62,7 százalékának nagyobb a súlya a kelleténél. Nagy-Britannia a tizedik helyen áll.

A WHO szerint a szigetország lakóinak elhízása a drasztikus étrendváltozással magyarázható. Ezek a népek hagyományosan a tengerből nyerik táplálékukat. Ezek az ételek zsírban szegények, a szervezet számára hasznos komplex szénhidrátban viszont gazdagok. Ezt a táplálékot az itt élők még banánnal, kókusszal és más déligyümölccsel egészítették ki.

A II. világháború óta nagyon sokan vándoroltak ki innen az Egyesült Államokba, Új-Zélandra, Franciaországba vagy Ausztráliába, és onnan hazatérve népszerűvé tették a zsíros nyugati ételeket.

A kisebb, fejlődő országok, mint például Kiribati, ami az Egyenlítő környékén 33 kicsi korallszigetből áll, az élelmiszerrel importálták az elhízást.

Nem csak a kis, fejlődő országok szenvednek az elhízás problémájától. A világátlag szerint minden harmadik ember túlsúlyos, és minden tizedik elhízott.

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2015-re ugrásszerűen megnő a túlsúlyos felnőttek száma, számuk eléri majd a 2,3 milliárdot, azaz Kína, az Egyesült Államok és Európa együttes lakosságának a számát.