Ismeretlen helyre szállították át Roman Polanskit

InfoRádió / MTI
2009. december 3. 19:39
Ismeretlen helyre szállították át csütörtökön Zürich közeli börtönéből Roman Polanskit, a lépésre biztonsági megfontolásból került sor.

A Winterthurból történő átszállítást Polanski személyes védelmének biztosítása is indokolta - közölte az alpesi ország igazságügyi minisztériumának szóvivője. Folco Galli nem árulta el a rendező pontos tartózkodási helyét. Előző nap a szóvivő azt közölte, hogy a rendezőt péntek délután viszik át gstaadi nyaralójába.

A mai lépés "alapjában véve semmin sem változtat" - mondta Galli. "Holnap sor kerül az átszállításra" - erősítette meg.

A 76 éves Roman Polanski mindaddig házi őrizetben marad, míg a svájci hatóságok eldöntik, eleget tegyenek-e az amerikai kiadatási kérelemnek. Addig is a direktornak elektronikus megfigyelőként szolgáló karkötőt kell viselnie, és nem hagyhatja el házát.

A Kínai negyed, a Rosemary gyermeke és A zongorista című filmek rendezőjét szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahová azért érkezett, hogy életműdíjat vegyen át egy filmfesztiválon.

Roman Polanski ellen évtizedek óta elfogatóparancs van érvényben. A vádak szerint a rendező szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal, előirányzott büntetését azonban nem töltötte le, és megszökött az ítélethirdetés előtt. A művész érvei szerint ugyanakkor az ellene folyó ügyet eljárási hibák miatt meg kellene szüntetni.

Polanski lengyel és francia állampolgársággal is rendelkezik, az Egyesült Államokba 1978 óta nem tért vissza.